szerző:
MTI

Új tévécsatorna indítására kapott engedélyt Romániában a Magyar RTL Televízió Zrt.; a magyar nyelvű RTL II nevű csatorna műsorai a tervek szerint szeptembertől lesznek láthatók Románia, Magyarország, Szlovákia és Szerbia területén - adta hírül kedden a Mediafax román hírügynökség. Romániában nem kell műsorszórási díjat fizetni.

A csatorna indítására vonatkozó kérelmet a Magyar RTL Televízió Zrt. romániai leányvállalata, a Cable Channels SRL nyújtotta be a román Országos Audiovizuális Tanácshoz (CNA), amely kedden megadta az engedélyt. Az RTL II a saját gyártású műsorokra fekteti a hangsúlyt, és ezek nagy részét Magyarországon fogják gyártani - tájékoztatott Daróczi László, a Cable Channels SRL képviselője.

 A Médiamix szerint a saját gyártású anyagok a műsorrács 20 százalékát teszik majd ki. A csatorna költségvetése 4,5 millió euró lesz, ebből 2 millió eurót saját gyártású műsorokra költenek, 2,5 millió eurót pedig nem saját produkciók megvételére. A Mediafax által idézett Daróczi szerint az RTL II minden korosztályt meg akar szólítani, rétegtelevízió lesz, amely szórakoztató műsorokat és filmeket fog sugározni. 

A Magyar RTL Televízió Zrt. 2003 óta van jelen a romániai piacon. Romániában kapott műsorszórási engedélyt a Cool Tv és a Film +2 csatornája is, amelyeknek az engedélyét kilenc évvel hosszabbította meg keddi ülésén a CNA. A Magyar RTL Televízió Zrt. az előbbi két adón kívül Romániában jegyezte be a Film +, a Prizma, a Reflektor és a Series+ nevű csatornákat is. Turos Lóránd, a CNA tagja kedden az MTI-nek elmondta: Romániában azért előnyösebb több más uniós tagállamhoz képest engedélyt kérni, mert Romániában nem kell műsorszórási díjat fizetni.

Az mmonline.hu oldal tavaly szeptemberben számolt be arról, hogy augusztus végén az RTL Klub bejegyeztette az rtl2.hu domén nevet, ami arra utalhat, hogy a közeljövőben elindulhat az RTL Klub új csatornája. A társaság vezérigazgatója, Dirk Gerkens már tavaly tavasszal arról beszélt, hogy mindenképpen szeretnének egy másik általános szórakoztató csatornát is indítani a magyar piacon.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!