szerző:
hvg.hu

A társág újonnan kapitalizálódott országi között Szlovákia veti ki a legmagasabb társasági adót, 19-ről 23 százalékra növeli jövőre a mértékét. Kérdés, hogy mit szólnak ehhez a külföldi beruházók, kiüti-e a biztosítékot, vagy még belefér a tűrőképességükbe?

Vannak még előnyök
A szlovák gazdasága a visegrádi négyek csoportjában a legmagasabb termelékenységgel rendelkezik. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2012-es kimutatása szerint az egy munkaórára eső termelés értéke az országban 33,0 dollár, ami meghaladja a visegrádi csoport legfejlettebb tagjának, Csehországnak a mutatóját (30,6 dollár/óra), Lengyelországé pedig 26,2 dollár/óra. Egyébként Németország átlaga 55,3 dollár/óra, ami ugyan 66 százalékkal haladja meg a szlovák adatot, azonban a 785 euró körüli szlovák átlagbér több mint négyszeresen marad el a németek 3400 euró körüli átlagától.

A Fico-kormány a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított 3 százalékos államháztartási hiány elérése érdekében több mint 20 pontból álló takarékossági csomagot fogadott el, amelynek egyik tétele 2013-tól a társasági adó 19 százalékról 23 százalékra történő emelése – írja a Napi Gazdaság Online. Csak e lépés révén mintegy 360 millió euró többletbevétellel számol az állam.

A 23 százalékos társasági adó nem csupán a visegrádi négyek csoportjában lesz a legmagasabb, hanem az UniCredit Bank elemzése szerint megelőzi az idevágó bolgár, román, horvát, szlovén, szerb, montenegrói és baltikumi adókulcsokat is. A Postová Banka kimutatása szerint jelenleg az Európai Unióban Szlovákiában van a 7. legalacsonyabb társasági adó, azonban 2013-tól már csak a 13. legalacsonyabb lesz.

"A magasabb adótehernek a beruházásra gyakorolt negatív hatása nem azonnal mutatkozik meg, hanem csak fokozatosan" − vélekedett Martin Prokop, a Next Finance közgazdásza. Márpedig Szlovákia ezredforduló utáni gyors növekedése éppen az intenzíven beáramló külföldi működő tőkére vezethető vissza. "Szlovákia tőkevonzó képessége a közép-európai térségben már így is érezhetően csökkent, a régió sereghajtóinak egyikévé vált" − mondta Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank elemzője, és a társasági adó növelése csak tovább ront az ország pozícióján. Tény, hogy a beruházók az alacsony adókat és az egyszerű adórendszert a legfontosabb tényezők között emlegetik.

Másrészt Szlovákia a ma még alacsony adókulcs mellett rendelkezik más előnyökkel is: az egyik az euró bevezetése, ami kiszámíthatóságot jelent, a másik pedig a meglepően magas hatékonyság. "Az eurózónabeli tagságnak köszönhetően Szlovákia egyedülálló kombinációt nyújt, egyrészt az új uniós tagok gyűrűjében fekszik, másrészt megfelelő a munkaerő képzettsége és a bérszint közötti arány" − mondta Vladimír Vano, a Volksbank Slovensko elemzője.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!