szerző:
hvg.hu

A közép-európai intézményi magántőke befektetők várakozásai romlottak az elmúlt időszakban, a mutató 30 pontos csökkenése jelentősnek mondható, a Deloitte szerint a változás azonban kevésbé drasztikus, mint a 2007 októberében, 2008 októberében és 2011 októberében megfigyelt zuhanások

Továbbra is borúlátó a hangulat a közép-európai kockázati és magántőke-befektetők körében – derül ki a Deloitte a közép-európai intézményi magántőke és kockázatitőke-befektetők körében 2003 márciusa óta rendszeresen végzett felmérésének legújabb kiadásából.

"Az intézményi magántőkebefektetők és kockázati tőkések várakozásai az elmúlt két évben ingadozó volt, és ez zsinórban a negyedik olyan féléves felmérés, amelyben az előző időszakhoz képest megfordult a tendencia" – mondta Seres Béla, a Deloitte pénzügyi tanácsadási üzletágának közép-európai ügyvezető partnere. Tavaly áprilisban átmenetileg javult ugyan a hangulat a befektetők körében, a mostani csökkenés mégis várható volt, több gazdasági tényező miatt is. Ilyen tényező például az eurózónára jellemző általános bizonytalanság és a kereskedelmi partnerek romló növekedési kilátásai, Csehország és Magyarország gazdasági fellendülésének elmaradása, a lakossági fogyasztás és a beruházási aktivitás további csökkenése, valamint a lassuló növekedésére és újabb recesszióra utaló jelek Szlovákiában, Romániában, sőt már Lengyelországban is.

A gazdasági környezet alakulásával kapcsolatos aggodalmakat mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a válaszadók (Közép-Európa legnagyobb országainak legjelentősebb intézményi magántőke és kockázatitőke-alapjait vezető szakemberek) közel 59 százaléka a gazdasági kilátások további romlására számít, míg javulást senki sem prognosztizál.

Az általánosan negatív várakozások ellenére azonban a megkérdezettek jelentős része további befektetői aktivitást tervez. Egyharmaduk az elkövetkezendő hat hónapban várhatóan több befektetést eszközöl, mint amennyit megszüntet, 21 százalékuk pedig arra számít, hogy befektetéseik megtérülése jövő év tavaszáig emelkedik.

Csak az elmúlt néhány hétben több jelentős tranzakció is lezajlott: az Advent International sikeresen lezárta egy tőzsdén jegyzett lengyel kiskereskedelmi cég, az EKO felvásárlását, a Mid Europa Partners bejelentette a Walmark és az Alpha Medical felvásárlását, míg az Abris Lengyelországban és Romániában fektetett be több pénzügyi szolgáltató társaságba.

Az intézményi magántőke és kockázatitőke-befektetők várakozásai alapján várható továbbá az is, hogy meglévő portfoliótársaságaik növekedésének elősegítése érdekében további akvizíciókat hajtanak végre e cégek piaci pozíciójának növelése vagy megerősítése érdekében. A felmérés alapján biztosnak látszik, hogy a közép-európai kockázati és magántőke-befektetők a recessziós félelmek és a bizonytalan gazdasági környezet ellenére továbbra is aktívan keresik a kiemelkedő növekedést és stabil nyereséget elérő vállalatokat, befektetési és felvásárlási lehetőségeket – tette hozzá Seres Béla. Ez pedig várhatóan hozzájárul majd a gazdasági növekedés beindulásához is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!