szerző:
HVG

Az elsősorban külföldön értékesítő vállalatok érték be a legtöbb nyereséget – derül ki a HVG ötszázas toplistájából.

Az ötszáz legmagasabb nyereségű cég rangsorát vizsgálva is már-már tankönyvszerű összefüggés rajzolódik ki az exportarány, illetve a nyereség mértéke között.
Az eredmény szerinti rangsorban ritkulnak a pénzintézetek: egy év alatt tizenegy esett ki, és csak hét került be újonnan. Eközben a bent lévők pozíciói is romlottak. Igaz, még mindig kilenc bank van az első százban, de harmincuk együttes adózott eredménye nem nőtt, hanem valamelyest csökkent 2010-hez képest, miközben a rangsor 470 nem banki szereplője összesen 21 százalékos nyereséggyarapodásnak örülhetett.

©

Meglepetés, hogy a rangsor harminc állami tulajdonú vállalata egy év alatt megnégyszerezte adózás utáni eredményét. Ez annak ellenére is figyelemre méltó teljesítmény, hogy a közcégek együttesen 132 milliárd forintos pluszának közel kétötöde egyetlen vállalat nem éppen piackonform eredményjavulásából származik. Abból, hogy az előző évét még 36 milliárdos veszteséggel záró Magyar Államvasutak Zrt. 2011-ben 13 milliárd forintos nyereséget könyvelt el, bő 50 milliárdos állami támogatásnak köszönhetően.

A nagy vesztes a távközlés és postaszolgáltatás: az ágazat öt toplistás cége együtt 71 százalékos nyereségcsökkenést szenvedett el. Ez is egycéges „produktum”: a fő mínusztermelő a Magyar Telekom Távközlési Nyrt., amelynek az előző évben még 77 milliárdos adózott eredménye 3 milliárd forintra zuhant – részben amiatt, hogy nyereségét 28 milliárd forint adó csökkentette. Az állam működtetéséhez – teljesítményarányosan – ez az ágazat járult hozzá a legbőkezűbben: az öt cég nyereségének 52 százalékát vitték el az adók. A második nagy adóvesztes a – bankok mellett a biztosítókat is tartalmazó – pénzügyi szektor 21, a harmadik az energetika 18 százalékos nyereségadó-hányaddal.

Részleteket a csütörtökön megjelenő HVG-ben talál.