szerző:
HVG

Az elsősorban külföldön értékesítő vállalatok érték be a legtöbb nyereséget – derül ki a HVG ötszázas toplistájából.

Az ötszáz legmagasabb nyereségű cég rangsorát vizsgálva is már-már tankönyvszerű összefüggés rajzolódik ki az exportarány, illetve a nyereség mértéke között.
Az eredmény szerinti rangsorban ritkulnak a pénzintézetek: egy év alatt tizenegy esett ki, és csak hét került be újonnan. Eközben a bent lévők pozíciói is romlottak. Igaz, még mindig kilenc bank van az első százban, de harmincuk együttes adózott eredménye nem nőtt, hanem valamelyest csökkent 2010-hez képest, miközben a rangsor 470 nem banki szereplője összesen 21 százalékos nyereséggyarapodásnak örülhetett.

©

Meglepetés, hogy a rangsor harminc állami tulajdonú vállalata egy év alatt megnégyszerezte adózás utáni eredményét. Ez annak ellenére is figyelemre méltó teljesítmény, hogy a közcégek együttesen 132 milliárd forintos pluszának közel kétötöde egyetlen vállalat nem éppen piackonform eredményjavulásából származik. Abból, hogy az előző évét még 36 milliárdos veszteséggel záró Magyar Államvasutak Zrt. 2011-ben 13 milliárd forintos nyereséget könyvelt el, bő 50 milliárdos állami támogatásnak köszönhetően.

A nagy vesztes a távközlés és postaszolgáltatás: az ágazat öt toplistás cége együtt 71 százalékos nyereségcsökkenést szenvedett el. Ez is egycéges „produktum”: a fő mínusztermelő a Magyar Telekom Távközlési Nyrt., amelynek az előző évben még 77 milliárdos adózott eredménye 3 milliárd forintra zuhant – részben amiatt, hogy nyereségét 28 milliárd forint adó csökkentette. Az állam működtetéséhez – teljesítményarányosan – ez az ágazat járult hozzá a legbőkezűbben: az öt cég nyereségének 52 százalékát vitték el az adók. A második nagy adóvesztes a – bankok mellett a biztosítókat is tartalmazó – pénzügyi szektor 21, a harmadik az energetika 18 százalékos nyereségadó-hányaddal.

Részleteket a csütörtökön megjelenő HVG-ben talál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!