szerző:
hvg.hu

Felfutóban az egyetemi innováció, beindulni látszik az a gondolkodás, amely a végén hatékony innovatív termékeket hoz létre. Az egyetemi versenyek láthatóan új tehetségeket adhatnak a startup ökoszisztémának.

Nemrégiben több egyetemi rendezvényen is megmutatták magukat az egyetemi szféra inovátorai. Az ELTE innovációs napján egyértelműen kiderült, hogy a startupperek által ismeretlen kutatók, hallgatók, oktatók, spinoffok pontosan ugyanazt csinálják, mint a szintén ébredező hazai startup ökoszisztéma – írja az Insider blog. Beindulni látszik az a gondolkodás, amely a végén hatékony innovatív termékeket hoz létre. A sok érdekes bemutató mellett igazi startupot, kellőképpen felkészült és céltudatos kutatót is lehetett találni a konferencia ELTESoft-os kiállítói standján.

A konferencián minden komolyabb szereplő ott volt. Szeged, Győr, Debrecen, Miskolc, BME, SOTE, Pázmány szakemberei networköltek a jelenről. Rektorok, Tudástranszfer irodák vezetői vitatták a jövőt, keresték a megoldásokat az aktuális gondokra. A vélemények többsége pedig megoldásokat keresett az aktuális problémákra, javaslatok hangzottak el az uniós források jobb elosztására, ellenőrizhető és hatékonyabb működésre, együttműködésre.

Egy januárban született ötlet alapján, számos támogatóval márciusban elindul az az egyetemi Hachathon (Hacking-Marathon, ideathon) sorozat, amely célja azoknak az ötleteknek a megformálása, amelyek akár bárki fejében is megszülethetnek.

A Hackathon-in-a-Box rendezvénysorozat új ötleteket hoz felszínre, megmutatja a résztvevők igazi erősségeit, közösséget épít, és demonstrálja az egyetem és a hallgatók kreativitását, az egészhez hozzáadja a startup világ pezsgését. A sorozat célja, hogy a startup világ utánpótlását teremtse meg, illetve, hogy új tehetségeket fedezzen fel a két napos versenyeken. A részvételhez egyáltalán nem kell tudni programozni, mobil applikációt készíteni, elég ha van egy jó ötlet, amit megvalósítana a tulajdonosa. A legjobb ötletek megszületését, megformálását veterán startupperek, mentorok segítik.

Az első Hackathon főleg a Corvinus Egyetem hallgatóit megszólító – Hackathon Corvinus – eseményre március 22-23-án kerül sor a Thehub.hu-ban. Az első versenyt a BME Hackathon követi április 12-13-án, majd Miskolc április 26-27, és Szeged május 10-11 a tavaszi menetrend állomásai, Debrecenbe és Győrbe pedig ősszel látogat az egyetemi ötletverseny sorozat. A tervek szerint júniusban egy nagy központi Innovációs eseményen a legjobbak majd be is mutathatják a saját projektjüket. A nagy nyári hackathonra 10 egyetem és a startup világ legjobbjait várják. A Hackathon-in-a-box legjobbjai a Founders Hive Hungary segítségével Londonban a Google campuson a Founders Hive nemzetközi versenyein is bemutatkoznak és a Kairos Society segítségével egy ötlet akár a Amerikába is eljuthat.

További részleteket itt lehet olvasni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!