Akár 50 százalékos drágulást is hozhat a PET-palackok betétdíja

2013. március 12., kedd, 18:29 • Utolsó frissítés: 2013. március 12., kedd, 20:01
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Tönkreteheti a szelektív gyűjtést a kötelező betétdíj bevezetése a Recomplex Egyesülés, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint.

Nemrégiben ismertté vált, hogy a szaktárca kötelező betétdíjas rendszert kíván bevezetni az úgynevezett egyutas italcsomagolásokra vonatkozóan – ilyenek például a PET-palackok és alumíniumdobozok –, hogy ösztönözze a lakosságot ezek nagyobb arányú begyűjtésére. 

Magyarországon a csomagolási hulladék mintegy 10-15 százalékát teszi ki az italcsomagolás, ennek visszagyűjtése jelenleg a szelektív gyűjtőrendszeren keresztül történik. 

Az Ásványvíz Szövetség és Terméktanács és az ÉFOSZ szerint a betétdíjas rendszer működtetése kétszer-háromszor költségesebb a szelektív gyűjtési rendszereknél. Ennek oka kettős: ki kell alakítani és működtetni kell a betétdíjas rendszert, ezzel párhuzamosan bővíteni és üzemeltetni kell az európai uniós forrásokból megépült és jelenleg is épülő szelektív hulladékgyűjtő rendszereket. 

A rendszer kiépítésének 20-25 milliárdos költségén túl évi 10-12 milliárd forintos működési költséggel kell számolni. Az önkormányzatok – azáltal, hogy a jól értékesíthető italcsomagolás kikerül a szelektív gyűjtésből – mintegy 5-6 milliárd forinttól esnének el évente.  

Az italgyártók szerint a betétdíj bevezetése 10-50 százalékos áremelést jelentene az ásványvizeknél, üdítőknél, söröknél, boroknál, szeszes italoknál, ami 5 milliárd forintos árbevétel-csökkenést eredményezne a gyártóknál és a kereskedőknél. Ez akár 400-500 munkahely megszűnéséhez is vezethet – hívják fel a figyelmet a szervezetek.  

A betétdíjas rendszer emellett újabb "hatalmas és indokolatlan" adminisztratív terhet róna a gyártókra, kereskedőkre, mivel több száz gyártót és mintegy 40 ezer boltot kellene egy nagyon szigorúan ellenőrzött informatikai és adminisztrációs rendszerbe terelni.

SSI Schäfer megnyitotta online webáruházát
SSI Schäfer megnyitotta online webáruházát

A piacvezető raktártechnikai cég megnyitotta online webáruházát Magyarországon is. Látogasson el a webáruházba és böngésszen több száz termék közül!

Hirdetés


Akár 50 százalékos drágulást is hozhat a PET-palackok betétdíja
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
A héten még nevezhet a felhőversenyre, ráadásul ingyen!

A héten még nevezhet a felhőversenyre, ráadásul ingyen!

A héten ingyen nevezhetnek a felhő-alapú szolgáltatást nyújtó startupok a Hungarian Cloud Award 2014 pályázatra, miután a szervezők a hét végéig...

még több hír »
Hogy lett két aggódó pécsi apukából Oscar-díjas?

Hogy lett két aggódó pécsi apukából Oscar-díjas?

Két pécsi belsőépítész olyan újfajta orrszívó készüléket fejlesztett ki, ami idén elnyerte a dizájn Oscar-díjának számító Red Dot díjat is.

még több hír »
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X