szerző:
hvg.hu

A még a valódi beindulása előtt kivégezték a szerveres nyerőgépipart, de egy cég így is hatalmasat szakított rajta – írja a FortunaWeb nevű, szerencsejátékkal foglalkozó weboldal.

Százmilliós bevételre tett szert egy vállalkozás a szerveralapú szerencsejátékból, miközben ez az üzletág be sem indult, a kormány ugyanis tavaly ősszel betiltotta a nyerőgépeket – írja a FortunaWeb. A szájt felidézi, hogy 2011 szeptemberében a szerencsejáték törvény módosítása elrendelte a nyerőgépek központi szerverre kötését, hogy így tegyék az adóhatóság számára átláthatóvá az adófizetést. A törvény alapján egyetlen cég volt alkalmas arra, hogy a központi szerver auditálását elvégezze, ez az 1990-ben négy matematikus által létrehozott Hunguard Kft. volt. 
 
A lap azt írja, hogy a Hunguardnak nem sokkal a törvénymódosítást követően, 2011 decemberében új, 50 százalékot meghaladó szavazati joggal rendelkező tulajdonosa lett bizonyos Csík Balázs személyében, ő még azelőtt jelent meg, hogy az audit részletes szabályait tartalmazó, tehát a Hunguard Kft.-t ténylegesen helyzetbe hozó végrehajtási rendelet megjelent volna. (Csík felbukkanásáról a HVG is beszámolt Fideszes belharc a nyerőgéptilalom hátterében című tavaly őszi cikkében.)
 
A cikk szerint az 2012. június 28-án megjelent végrehajtási rendelettel aztán a Hunguard Kft helyzetbe került. Október 1-jén aztán a kormány a pénznyerő automaták működtetésének teljes megszüntetését javasolta a parlamentnek, és az indítványt másnap már el is fogadták: a nyerőgépeket betiltották a kaszinókon kívül. 

A Hunguard Kft. mérlege szerint – áll a cikkben – a megrendelők előre befizették az audit díját, ebből 239 millió forintnyi előleget kapott a cég, és azt annak ellenére nem utalta tavaly év végéig vissza, hogy októberben már nyilvánvalóvá vált, hogy feleslegessé vált az audit. A Hunguard Kft. 2012-es profitja több mint százszorosa az előző évinek, amiért 170 millió forint értékben értékpapírokat vásároltak.

Az előleget nem számítva a Hunguard 162 millió forint árbevételt ért el, adózott eredménye közel 40 millió forint, amelyből a tulajdonosok 30 millió forint osztalékot hagytak jóvá maguknak, illetve a többségi tulajdonos Csík Balázsnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!