szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Letartóztattak két cégvezetőt, akik európai uniós pályázati pénzből terveztek logisztikai központot megvalósítani, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozása kiderítette, hogy a több mint hétszázmilliós támogatás felhasználását igazoló számlák hamisak, ahogy a projekt készültségi állapotát igazoló jelentés is – közölte a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

Egy Csongrád megyei gazdasági társaság logisztikai központok és szolgáltatások megvalósítására nyújtott be pályázatot, a másfél milliárd forintos beruházáshoz az önerőt kölcsönfelvétellel igazolták. A több mint hétszázmillió forint támogatást elnyerő cég egy bajai nagyvállalkozó tulajdonába került, aki az első körben kiutalt 220 millió forint pályázati pénz jelentős részével kiszállt a kft.-ből. Az új tulajdonos a beruházást Csongrád megye helyett egy Somogy megyei faluba helyzet át, és újabb százmilliós összeg kifizetését kérte. Ehhez a projekt készültségi állapotát igazoló jelentést és fiktív számlákat nyújtott be. A teljesítést műszaki ellenőrként egy kalocsai kft. igazolta. 

A pénz kiutalását azonban nem engedélyezték. Kiderült, hogy egyik tulajdonosnak sem állt szándékában a logisztikai központ megvalósítása, céljuk egyértelműen a pályázati pénz megszerzése volt. Logisztikai központ helyett mindössze drótkerítést húztak az építési terület köré, ahol kisebb földmunkát végeztek. Az ügyben fiktív számlákat kiállító, valamint a teljesítést igazoló embereket is kihallgatták költségvetési csalás gyanúja miatt.

 

 

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!