szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Texas államban található Biblio Tech csak hangos könyveket kínál látogatóinak.

A san antóniói könyvtárban nincs egy darab könyv sem, azonban 10 ezer darabos e-book katalógusból lehet szemezgetni. A Biblio Tech szeptember 14-én, a város spanyolajkúak által lakott városrészben nyitotta meg kapuit, ahol a háztartások 40 százalékában nem található számítógép. Habár nincsenek nyomtatott könyvek az intézményben, sőt a tagok online is kikölcsönözhetik könyveiket, ezzel kiváltva a fizikális megjelenést, mégis fontos közösségi teret biztosít a könyvtár.

A narancssárga színben úszó falak, és a futurisztikus berendezés inkább emlékeztet egy Apple vagy egy Google szakboltra, mégis hét ezer tagot számlál a könyvtár, a dolgozók pedig anekdotákat mesélnek a betévedő vendégekről: egy család huszonéves apukája például arról panaszkodott, hogy nem veszi semmi hasznát a hagyományos e-book olvasó programoknak, mivelhogy nem tud olvasni. A meglepett alkalmazottak ajánlottak a férfinak egy gyerekeknek készült e-book olvasót, ami olvasás oktató programmal van kiegészítve, amire az apa szinte remegett örömében, a felesége pedig nem bírta abbahagyni a sírást. – olvasható a cnn.com-on.

Az ötletgazda, Nelson Wolff szerint a technológiai fejlődésnek a könyvtárak sem állhatnak ellen sokáig, ha nem akarnak lemaradni.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!