szerző:
MTI

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013. december 10-i döntésével engedélyt adott a Shopline-webáruház Nyrt. és a Libri Könyvkereskedelemi Kft. üzleti tevékenységeinek összehangolására - jelentette be a Shopline a BÉT honlapján szerdán.

A közlemény szerint a versenyhivatali eljárásban a részt vevő felek olyan kötelezettségvállalást tettek, amellyel önkéntesen korlátozzák a kereskedelmi árrés emelés mértékét, valamint visszatérítést biztosítanak a közvetlenül velük szerződött kiadók internetes értékesítése után a következő három évben. 

A GVH engedélyét követően a tőkepiaci törvény által biztosított határidőn belül sor kerül az SQ-Invest Kft. által korábban tett nyilvános vételi ajánlat lezárására - közölte a társaság.

A Libri és a Shopline májusban jelentette be a cégcsoportok összevonását. A két cégcsoport által aláírt megállapodás értelmében a Bookline könyves webáruházat üzemeltető Shopline-webáruház Nyrt. tulajdonosi köre megváltozik, valamint felvásárolja a Libri bolthálózatot és az azonos nevű internetes áruházat működtető társaság üzletrészeinek 100 százalékát. A részvények 67,70 százalékát a Libri-tulajdonos SQ Invest szerzi meg, a Shopline többségi tulajdonosa, a Közép Európai Kiadó és Média Zrt. (CEMP) pedig a részvények 27,31 százalékát tartja meg. 

A Shopline továbbra is a tőzsdén marad, a két nagytulajdonos részvénypakettje mellett fennmaradó részvényeket továbbra is kisbefektetők birtokolják majd - közölték az érintett cégek a megállapodás aláírásakor. 

Az SQ-Invest Kft. július 2-án tett kötelező nyilvános ajánlatot a Shopline-webáruház Nyrt. részvényeire 575 forinton, az ajánlat időtartama július 4-től augusztus 5-ig tartott. A részvényesek összesen 23 316 darab részvényre vonatkozóan nyújtottak be az ajánlatban foglaltaknak megfelelő elfogadó nyilatkozatot.

A Shopline részvények október 1-jétől a standard kategóriából a "T" kategóriába kerültek át, utolsó záróáruk december 10-én 625 forint volt, az elmúlt egy évben pedig a legmagasabb áruk 750, a legalacsonyabb 400 forint volt.  (A "T" kategóriába azok a papírok tartoznak, amelyek nyilvános részvénykibocsátás nélkül, úgynevezett technikai bevezetéssel kerültek a tőzsdére.)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!