szerző:
MTI

Tavaly Magyarországról Jersey-re utalták ki a legtöbb osztalékot a hazai cégek – derül ki a Népszabadságnak az Opten Kft. segítségével a legnagyobb száz hazai osztalékról készült felméréséből.

A csúcsnyereségek alapjául szolgáló bevételek jelentős része csak átutazik Magyarországon, és a belőlük származó profit gyakran valamelyik adóparadicsomban landolva kerül a tulajdonosokhoz – írta a Népszabadság. A célországok között csak a harmadik legnagyobb Magyarország, amelyet e pénz túlnyomó része elhagyja. 

Az első helyezett Jersey-t az offshore jellegű Kimag Investments Kft. ott bejegyzett anyavállalatának utalt egymilliárd dollár (221 milliárd forint) osztalék juttatta a dobogó tetejére. A 2013-ban tőlünk csúcsosztalékként kiutalt 2500 milliárd forint több mint fele esetén a célország kiválasztásában szerepet játszhatott az adóelkerülési szempont is. Az első száz közül 28-ról volt ez elmondható – írja a Népszabadság

A Magyarországon tavaly kiutalt száz legnagyobb osztalék Magyarországon kívül a világ 25 államába került. Ezek közül 12 azonosítható kizárólag vagy jellemzően adómérséklési helyszínként. Az adótakarékossági jegyeket szintén magán viselő Audi-átutalást leszámítva a több mint 1500 milliárdos kiutalás többsége, 882 milliárd forint offshore jellegű tulajdonoshoz került. 

2012-es tevékenysége után messze a legnagyobb hazai osztalékot, közel 900 milliárd forintot az Audi Hungaria fizette, de a pénz első körben egy kis magyar anyavállalathoz került, amely az összeget vételárként egy belga társvállalathoz utalta. Mivel az összeg nem osztalékként került ki, ezt nem vették be az összesítésbe – derül ki a cikkből.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!