szerző:
hvg.hu

Egyre rosszabbul áll a Matyi Dezsőhöz kapcsolható cégbirodalom szénája, potyognak a végrehajtások a vállalkozásokkal szemben. A (volt?) zászlóshajó, a Pécsi Direkt Kft. sincs túl jó állapotban.

Az elmúlt hónapokban több bírósági és adóhatósági végrehajtás is indult az Alexandra könyvesbolt-hálózatot működtető Pécsi Direkt Kft. ellen, s tartozása miatt az alapító-résztulajdonos Matyi Dezső üzletrészét is lefoglalta májusban a bíróság – írja a Napi.hu a Céginfo.hu adatai alapján.

A Pécsi Direkt 2012. december végi tízmilliárdos adósságából 2,8 milliárd forint volt a hosszú lejáratú hitelekből fennálló kötelezettsége, és 8 milliárdos a rövid lejáratú kötelezettség – ebből 4 milliárdos a hitel, kölcsön és váltótartozás és 4 milliárdos a szállítói tartozás. A legnagyobb hitelezője az OTP Bank közel 3 milliárdos kölcsönnel – a tőke törlesztése tavaly decemberben esedékessé vált, ám ezek átütemezéséről a társaságnak nem sikerült megállapodnia a pénzintézettel. Hitelezője még a Commerzbank, az Erste Bank, az Unicredit és a Széchenyi Bank is, amelynek zálogjoga terheli a vállalatcsoport borászati vállalkozásának, a Matias-Borászat Kft. üzletrészeit.

A szakma megítélése szerint az Alexandra cégcsoport likviditási gondja a jelenlegi magyar könyvpiac egyik legkomolyabb problémája – legalábbis ezt írta tagjainak a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).

További részleteket itt lehet olvasni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!