szerző:
Szlavkovics Rita

Sem a cibakházi gazda, akinek a földjén gyomlálták a petrezselymet a baksi idénymunkások, sem az őket odavezénylő munkaszervező nem tartja felelősnek magát azokért a munkásokért, akik súlyos égési sérüléseket szenvedtek, miközben a petrezselyemföldön gyomláltak. Kórházba kerültek, ahol vészhelyzetet rendeltek el. Van olyan, akit a rokonai nem tudnak meglátogatni, olyan szegények. A rendőrség saját észlelés alapján indított adatgyűjtést, a helyileg illetékes munkavédelmi hivatal is vizsgálódik. A baksi önkormányzat képviselői saját zsebből is adnak támogatást a sérülteknek, és pertársaság is alakulhat.

„Jót akartam, ujjongtak is örömükben, amikor szóltam, hogy jól fizető munka van” – meséli a hvg.hu-nak Dimonics Antal, aki a cibakházi munkát szerezte a baksiaknak. Ráadásul Dimonics képviselő is a faluban, mindenképpen örült a lehetőségnek, hiszen 500 forintos órabért ígért egy cibakházi gazda egészen októberig. „Rengeteg a munkanélküli Bakson, nagyon jól jön egy jól fizető, tartósnak ígérkező mezőgazdasági munka.” Igaz, első körben címerezésről volt szó, azt Dimonics sem tudta, hogy petrezselyemgyomlálás vár a baksiakra. Ha tudta volna, se érdekelte volna, mert sokszor jártak már petrezselyem között, soha nem esett senkinek sem baja. Most azonban igen, a hír pedig az egész országot bejárta. Petrezselyemföldön dolgozó alkalmi munkásokat szállítottak égési sérülésekkel kórházba.

Dimonics családját is vitte a szomszédos megye földjeire, a Ciszöv Kft. ültetvényére. Fia, felesége, ő maga is megsérült, igaz nem olyan súlyosan, mint többen a velük tartó munkások közül.

Cibakháza jó 60 kilométerre van Bakstól. „Ötvenketten indultunk útnak szombaton – idézi fel Dimonics Antal. Aztán szombaton este kezdődött a kalamajka, először ment orvoshoz az egyik, aztán a másik, vasárnap sorban jelentkeznek a helyi doktornőnél. Végül hétfőn a doktornő hívta a mentőket, vagy 5-6 mentő jött ki, majd rendőrök is érkeztek, ők betessékelték a mentőbe azokat is, akiknek nem volt olyan súlyos tünetük. Mindenki be volt pánikolva.”

Vészhelyzet a szegedi kórházban

Hétfő éjszaka vészhelyzetet rendelt el a szegedi Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) vezetője, akit a mentőszolgálat értesített, hogy tömegesen szállítják a sérülteket a Csongrád megyei Baksról, 39 kémiai égést jeleztek Pető Zoltánnak. A tünetek okait ekkor még nem tudták pontosan meghatározni. "Az alig felavatott SBO vizsgázott – mondta Pető Zoltán – a katasztrófahelyzetre kidolgozott forgatókönyv szerint jártunk el.” Behívták az orvosokat, elkülönítették a sérülteket, emellett más betegek ellátása zavartalan maradt.

Csokor petrezselyem egy piac standján
©

Az ismeretlen eredetű kémiai égés gyanúja miatt védőfelszerelést viselt a személyzet. A több tucat sérült vizsgálata után kiderült, hogy nincs vegyi eredetű fertőzés, így a betegeket folyamatosan adták át a bőrklinikának, ahol azóta is megfelelő kezelésben részesülnek. Csütörtökön délben a betegeket ellátó klinika orvosa, Bata Zsuzsanna bőrgyógyász sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy bizonyos növények tartalmaznak olyan fényérzékenyítő anyagokat, amelyek, ha bőrre kerülnek, akkor a napfény hatására toxikussá válhatnak, ilyenek a petrezselyem, néhány citrusféle, valamint a kaukázusi medvetalp. A problémát a bőrgyógyász szerint az okozhatta, hogy nem viseltek a munkások kellő ruházatot, védőfelszerelést, tehát nem szükséges allergiásnak lenni, bárkinél hasonló tüneteket produkálhatott volna a petrezselyem forróságban, erős UV sugárzás, a levegő magas portartalma mellett.

"Örültünk a munkának, hiszen minden fillérre szükségünk van"

Bekötött kezekkel, lábakkal ültek a baksiak a klinika kertjében, fogadták a látogatókat. Többen közülük csak kezelésre érkeztek, nekik naponta kell bejárni Baksról a csaknem 40 kilométerre levő Szegedre. Nagy az elkeseredés, hiszen pénzt keresni indultak a hétvégén, most inkább költségük lett a „kiruccanásból”. Többen még most is arra gyanakszanak, hogy vegyszer okozhatta a sérüléseiket, hiszen gyakran járnak napszámba, ilyen még soha nem esett meg velük. „Örültünk a munkának, hogyne örültünk volna, hiszen minden fillérre szükségünk van. Ráadásul most hétvégén lesz a falunap, jó lett volna egy kis pénz” – kesereg egy fiatalasszony a hvg.hu-nak. A mellette ülő idősebb asszony már zokog, hozzá már a családtagjai sem tudnak beutazni Baksról, mert nincs pénzük. Egy fiatal lány attól tart, hogy örökre nyoma marad a lábán a petrezselyemgyomlálásnak.

Egyikük elmesélte, hogy a hétvégén úgy indultak útnak, hogy kukoricát fognak címerezni, majd Cibakházán derült ki, hogy más feladatot kell elvégezniük. Ekkor a cibakházi gazda munkatársa még a buszon figyelmeztette őket, hogy az allergiára hajlamosaknál előfordulhat csalánkiütés a petrezselyemtől, minthogy azonban már többször végeztek ilyen munkát, egyikük sem fordult vissza, soha semmi bajuk nem esett. Egészen szombatig.

A napszámban megsérültek a munkaszervezőt hibáztatták, mivel nem látogatta meg őket, nem áll ki mellettük. De indulatosan beszéltek a munkát adó vállalkozóról, a cibakházi gazdáról, Túróczi Zoltánról is, ők már úgy értesültek, hogy az már be is szántotta a földet, ahol a hétvégén gyomláltak. Többen azt mondták, hogy eltettek a zöldségből, majd megvizsgáltatják, mert meggyőződésük, hogy vegyszerrel permetezték a petrezselymet, az okozhatott ilyen súlyos égési sérüléseket.

A klinikán meglátogatta a baksi balesetet szenvedett napszámosokat a község polgármestere, hozott nekik egy kis narancsot, üdítőt, megígérte, hogy a rászorultaknak segít kifizetni a szükséges utazások költségeit, és szóba került az is, hogy ügyvédet is fogadnak a pórul járt csoportnak, akik akár pertársaságot is alakíthatnak. Búza Zsolt, polgármester az újságból értesült a balesetekről, a cibakházi vállalkozó nevét, aki a munkát biztosította, neki senki nem árulta el.

Letörölte az izzadságot, leégett a bőr
©

Az önkormányzat pénteki ülésén döntöttek arról, hogy egyrészt fejenként ötezer forintos segítséget adnak a sérülteknek kötszerre és gyógyszerre a település kasszájából. Másrészt ezt megtoldják a képviselők saját zsebből is. Ezen túl pedig a hazajutásukban is segíti őket a falu.

A cibakházi vállalkozó nem ideges, és nem tartja magát felelősnek

„Nem szántattam be a földet, jót ebédeltem a petrezselyemmel ízesített ebédemből” – reagál az ellene elhangzott vádakra Túróczi Zoltán, a cibakházi Ciszöv Kft. tulajdonosa, aki nem érzi magát vétkesnek. Szárítmányként dolgozzák fel a petrezselymet, több országba szállítanak belőle, 88 hektáron évek óta ugyanazzal a technológiával dolgoznak. Korábban is tapasztalta, hogy a petrezselyem okozhat csalánkiütésszerű tüneteket, ilyen fokú sérülésekkel azonban még nem találkozott. ”Jogilag a felelősség azé a vállalkozóé, aki idehozta a munkásokat, vele kötöttem szerződést a munka elvégzésére” – zárta le a beszélgetést Túróczi.

A munkásokat toborzó vállalkozó azonban tagadja, hogy ő kötött volna szerződést Túróczival. A munkások is, akikkel a hvg.hu beszélt, az előbbi vállalkozó által elmondottakat támasztják alá, tudomásuk szerint nem volt szerződés Túróczi és az őket a munkára vivő vállalkozó között.

Saját észlelés okán indított vizsgálatot a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, csütörtökön feljelentés kiegészítést rendeltek el. Az illetékes megye kormányhivatalának munkavédelmi szervénél is érdeklődtünk, de ott péntekre ígértek tájékoztatást, így a hasonló jellegű, szabadföldi munkák munkavédelmi feltételeiről sem tudtunk kérdéseket feltenni.

MTI Itthon

Zeller helyett petrezselymet gyomláltak a megsérült munkások - nyomoz a rendőrség

Vizsgálatot indított a rendőrség az égési sérüléseket szenvedő, gyomlálásra felfogadott alkalmi munkások ügyében. Az első információkkal ellentétben a munkások nem zellert, hanem petrezselymet gyomláltak. A fitofotodermatitisz akkor alakul ki, ha bizonyos növények - ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, valamint egyes ernyősvirágzatú fűfélék - napozás után a bőrrel érintkeznek.