szerző:
Szlavkovics Rita

Sem a cibakházi gazda, akinek a földjén gyomlálták a petrezselymet a baksi idénymunkások, sem az őket odavezénylő munkaszervező nem tartja felelősnek magát azokért a munkásokért, akik súlyos égési sérüléseket szenvedtek, miközben a petrezselyemföldön gyomláltak. Kórházba kerültek, ahol vészhelyzetet rendeltek el. Van olyan, akit a rokonai nem tudnak meglátogatni, olyan szegények. A rendőrség saját észlelés alapján indított adatgyűjtést, a helyileg illetékes munkavédelmi hivatal is vizsgálódik. A baksi önkormányzat képviselői saját zsebből is adnak támogatást a sérülteknek, és pertársaság is alakulhat.

„Jót akartam, ujjongtak is örömükben, amikor szóltam, hogy jól fizető munka van” – meséli a hvg.hu-nak Dimonics Antal, aki a cibakházi munkát szerezte a baksiaknak. Ráadásul Dimonics képviselő is a faluban, mindenképpen örült a lehetőségnek, hiszen 500 forintos órabért ígért egy cibakházi gazda egészen októberig. „Rengeteg a munkanélküli Bakson, nagyon jól jön egy jól fizető, tartósnak ígérkező mezőgazdasági munka.” Igaz, első körben címerezésről volt szó, azt Dimonics sem tudta, hogy petrezselyemgyomlálás vár a baksiakra. Ha tudta volna, se érdekelte volna, mert sokszor jártak már petrezselyem között, soha nem esett senkinek sem baja. Most azonban igen, a hír pedig az egész országot bejárta. Petrezselyemföldön dolgozó alkalmi munkásokat szállítottak égési sérülésekkel kórházba.

Dimonics családját is vitte a szomszédos megye földjeire, a Ciszöv Kft. ültetvényére. Fia, felesége, ő maga is megsérült, igaz nem olyan súlyosan, mint többen a velük tartó munkások közül.

Cibakháza jó 60 kilométerre van Bakstól. „Ötvenketten indultunk útnak szombaton – idézi fel Dimonics Antal. Aztán szombaton este kezdődött a kalamajka, először ment orvoshoz az egyik, aztán a másik, vasárnap sorban jelentkeznek a helyi doktornőnél. Végül hétfőn a doktornő hívta a mentőket, vagy 5-6 mentő jött ki, majd rendőrök is érkeztek, ők betessékelték a mentőbe azokat is, akiknek nem volt olyan súlyos tünetük. Mindenki be volt pánikolva.”

Vészhelyzet a szegedi kórházban

Hétfő éjszaka vészhelyzetet rendelt el a szegedi Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) vezetője, akit a mentőszolgálat értesített, hogy tömegesen szállítják a sérülteket a Csongrád megyei Baksról, 39 kémiai égést jeleztek Pető Zoltánnak. A tünetek okait ekkor még nem tudták pontosan meghatározni. "Az alig felavatott SBO vizsgázott – mondta Pető Zoltán – a katasztrófahelyzetre kidolgozott forgatókönyv szerint jártunk el.” Behívták az orvosokat, elkülönítették a sérülteket, emellett más betegek ellátása zavartalan maradt.

Csokor petrezselyem egy piac standján
©

Az ismeretlen eredetű kémiai égés gyanúja miatt védőfelszerelést viselt a személyzet. A több tucat sérült vizsgálata után kiderült, hogy nincs vegyi eredetű fertőzés, így a betegeket folyamatosan adták át a bőrklinikának, ahol azóta is megfelelő kezelésben részesülnek. Csütörtökön délben a betegeket ellátó klinika orvosa, Bata Zsuzsanna bőrgyógyász sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy bizonyos növények tartalmaznak olyan fényérzékenyítő anyagokat, amelyek, ha bőrre kerülnek, akkor a napfény hatására toxikussá válhatnak, ilyenek a petrezselyem, néhány citrusféle, valamint a kaukázusi medvetalp. A problémát a bőrgyógyász szerint az okozhatta, hogy nem viseltek a munkások kellő ruházatot, védőfelszerelést, tehát nem szükséges allergiásnak lenni, bárkinél hasonló tüneteket produkálhatott volna a petrezselyem forróságban, erős UV sugárzás, a levegő magas portartalma mellett.

"Örültünk a munkának, hiszen minden fillérre szükségünk van"

Bekötött kezekkel, lábakkal ültek a baksiak a klinika kertjében, fogadták a látogatókat. Többen közülük csak kezelésre érkeztek, nekik naponta kell bejárni Baksról a csaknem 40 kilométerre levő Szegedre. Nagy az elkeseredés, hiszen pénzt keresni indultak a hétvégén, most inkább költségük lett a „kiruccanásból”. Többen még most is arra gyanakszanak, hogy vegyszer okozhatta a sérüléseiket, hiszen gyakran járnak napszámba, ilyen még soha nem esett meg velük. „Örültünk a munkának, hogyne örültünk volna, hiszen minden fillérre szükségünk van. Ráadásul most hétvégén lesz a falunap, jó lett volna egy kis pénz” – kesereg egy fiatalasszony a hvg.hu-nak. A mellette ülő idősebb asszony már zokog, hozzá már a családtagjai sem tudnak beutazni Baksról, mert nincs pénzük. Egy fiatal lány attól tart, hogy örökre nyoma marad a lábán a petrezselyemgyomlálásnak.

Egyikük elmesélte, hogy a hétvégén úgy indultak útnak, hogy kukoricát fognak címerezni, majd Cibakházán derült ki, hogy más feladatot kell elvégezniük. Ekkor a cibakházi gazda munkatársa még a buszon figyelmeztette őket, hogy az allergiára hajlamosaknál előfordulhat csalánkiütés a petrezselyemtől, minthogy azonban már többször végeztek ilyen munkát, egyikük sem fordult vissza, soha semmi bajuk nem esett. Egészen szombatig.

A napszámban megsérültek a munkaszervezőt hibáztatták, mivel nem látogatta meg őket, nem áll ki mellettük. De indulatosan beszéltek a munkát adó vállalkozóról, a cibakházi gazdáról, Túróczi Zoltánról is, ők már úgy értesültek, hogy az már be is szántotta a földet, ahol a hétvégén gyomláltak. Többen azt mondták, hogy eltettek a zöldségből, majd megvizsgáltatják, mert meggyőződésük, hogy vegyszerrel permetezték a petrezselymet, az okozhatott ilyen súlyos égési sérüléseket.

A klinikán meglátogatta a baksi balesetet szenvedett napszámosokat a község polgármestere, hozott nekik egy kis narancsot, üdítőt, megígérte, hogy a rászorultaknak segít kifizetni a szükséges utazások költségeit, és szóba került az is, hogy ügyvédet is fogadnak a pórul járt csoportnak, akik akár pertársaságot is alakíthatnak. Búza Zsolt, polgármester az újságból értesült a balesetekről, a cibakházi vállalkozó nevét, aki a munkát biztosította, neki senki nem árulta el.

Letörölte az izzadságot, leégett a bőr
©

Az önkormányzat pénteki ülésén döntöttek arról, hogy egyrészt fejenként ötezer forintos segítséget adnak a sérülteknek kötszerre és gyógyszerre a település kasszájából. Másrészt ezt megtoldják a képviselők saját zsebből is. Ezen túl pedig a hazajutásukban is segíti őket a falu.

A cibakházi vállalkozó nem ideges, és nem tartja magát felelősnek

„Nem szántattam be a földet, jót ebédeltem a petrezselyemmel ízesített ebédemből” – reagál az ellene elhangzott vádakra Túróczi Zoltán, a cibakházi Ciszöv Kft. tulajdonosa, aki nem érzi magát vétkesnek. Szárítmányként dolgozzák fel a petrezselymet, több országba szállítanak belőle, 88 hektáron évek óta ugyanazzal a technológiával dolgoznak. Korábban is tapasztalta, hogy a petrezselyem okozhat csalánkiütésszerű tüneteket, ilyen fokú sérülésekkel azonban még nem találkozott. ”Jogilag a felelősség azé a vállalkozóé, aki idehozta a munkásokat, vele kötöttem szerződést a munka elvégzésére” – zárta le a beszélgetést Túróczi.

A munkásokat toborzó vállalkozó azonban tagadja, hogy ő kötött volna szerződést Túróczival. A munkások is, akikkel a hvg.hu beszélt, az előbbi vállalkozó által elmondottakat támasztják alá, tudomásuk szerint nem volt szerződés Túróczi és az őket a munkára vivő vállalkozó között.

Saját észlelés okán indított vizsgálatot a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, csütörtökön feljelentés kiegészítést rendeltek el. Az illetékes megye kormányhivatalának munkavédelmi szervénél is érdeklődtünk, de ott péntekre ígértek tájékoztatást, így a hasonló jellegű, szabadföldi munkák munkavédelmi feltételeiről sem tudtunk kérdéseket feltenni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Zeller helyett petrezselymet gyomláltak a megsérült munkások - nyomoz a rendőrség

Vizsgálatot indított a rendőrség az égési sérüléseket szenvedő, gyomlálásra felfogadott alkalmi munkások ügyében. Az első információkkal ellentétben a munkások nem zellert, hanem petrezselymet gyomláltak. A fitofotodermatitisz akkor alakul ki, ha bizonyos növények - ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, valamint egyes ernyősvirágzatú fűfélék - napozás után a bőrrel érintkeznek.