szerző:
hvg.hu/MTI

Megszűnik több mint 200 állás a Tescónál, de 50-nél kevesebb dolgozónak nem tudnak más pozíciót kínálni a cégen belül.

Kétszáz állás szűnik meg a Tescónál az átszervezések miatt – értesült az Origo. A lapot Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke tájékoztatta. Mint mondta, a Tesco jelezte a szakszervezetnek, hogy 200 alkalmazottól kényszerül megválni.

A Tesco megerősítette az értesülést. Mint közölték, 50 alatt van azoknak a munkatársaknak a száma, akiknek nem tudnak a továbbiakban munkát adni, a többi 150 ember sorsáról nem nyilatkoztak. Az Origo valószínűsíti, hogy más pozíciót ajánlanak fel nekik a cégen belül.

A Tesco szerdán értesítette az érintett kormányhivatalok munkaügyi központjait és a szakszervezeteket. Sáling József még nem tudja, pontosan melyik áruházakban, milyen területekről bocsátanak el alkalmazottakat. A KASZ a jövő héten kezd tárgyalásokba a céggel a csoportos létszámleépítésről.

A hírt Bubenko Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke is megerősítette.

Később Sáling József az MTI-nek azt mondta, az újabb leépítés pontosan 206 dolgozót érint a Tesco budaörsi központjában, illetve a herceghalmi és a gyáli logisztikai részlegében. A munkavállalók közül 150 vezető, 19 ügyintéző és 37 ügyviteli alkalmazott, 44 ember kivételével mindenkinek ajánlanak a cégen belül másik munkalehetőséget, erről az egyeztetés áprilisig tart. 

Sáling József felidézte, hogy korábban a Tesco 560 fő csoportos leépítését bejelentette be boltbezárás miatt, az akkori megállapodásban rögzítették az elbocsátás folyamatát, köztük azt, hogy 350 alkalmazottnak cégen belül helyet találnak. Hogy ebben a folyamatban pontosan hány felmondás, kifizetés lesz az azon is múlik, hogy a felajánlott új lehetőséget hányan fogadják el – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Ezt követően a Tesco is közleményt adott ki, amely szerint az elbocsátásokkal kapcsolatos hírek félrevezetők és valótlanok voltak. Azt közölték, hogy az elsősorban a budaörsi központot érintő változásokról a Tesco tegnap tájékoztatta a kormányhivatal munkaügyi központját és a szakszervezeteket, az érintett munkavállalókkal pedig megkezdték az egyeztetéseket. 

Megismételték, hogy azoknak a munkatársaknak a száma, akiknek a Tesco nem tud további lehetőséget felajánlani, 50 alatt van.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!