szerző:
hvg.hu

Pert nyert a TASZ abban az ügyben, amelyben a szabadalmi hivatal honlapján szabadalmi bejelentések váltak elérhetővé, mégis azt az illetőt perelték be, aki a hibára rávilágított.

Jogerősen megnyerte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), azt a pert, ami az ellen a személy ellen irányult, aki közérdekű bejelentést tett egy orbitális informatikai biztonsági hiányosságról. 

Az ügy tavaly pattant ki, először a HVG írt arról, hogy a korábban szabadalmi hivatalként ismert  Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) honlapján egy óriási informatikai hiányosság eredményeképp több mint egy évig nyilvánosan elérhetőek voltak szabadalmi titkok. Amikor ezt kiszúrta a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület (MSZTE) és felmérve, hogy ez mekkora kárt okozhat a szabadalmi bejelentőknek, közérdekű bejelentést tett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál, amely a törvényességi felügyeletet gyakorolja a hibázó SZTNH felett.

A szabadalmi hivatal azonban éppen a bejelentő egyesületi vezető, Pintz György ellen indított eljárást, és a 2014. február 25-i fegyelmi tárgyaláson a legsúlyosabb büntetést hozva 5 évre kizárták a Kamarából, azzal az indokkal, hogy nem a felettes szervet, hanem a szabadalmi hivatalt kellett volna megkeresnie. Abba is belekötöttek, hogy letöltötte a szabadalmi beadványokat, miközben éppen ezzel bizonyította a biztonsági rést.

A bíróság mostani döntése alapján egyértelműen kimondható, hogy súlyos eljárási hibáktól hemzsegő koncepciós eljárást folytatott a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kar Pintz György szabadalmi ügyvivő ellen, akinek a közérdekű bejelentésével egy súlyos informatikai hibát sikerült elhárítani, ezzel erősítve a magyar feltalálók védelmét - közölte a TASZ.

A jogvédők megjegyzik, hogy a Kamara azóta további kettő, teljesen megalapozatlan fegyelmi eljárást indított Pintz György ellen, miközben előtte a Kamara története során egy eljárás indult. "Ez az eset tökéletesen megmutatja, hogy Magyarországon a közérdekű bejelentők védelmére hivatott törvény a gyakorlatban semmilyen garanciát nem jelent" - írja a TASZ.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!