szerző:
hvg.hu

Tíz plázában megszűnnek az Alexandra-boltok. A cég a megváltozott vásárlói igényekre hivatkozik, és újabb boltok nyitását, valamint az online ágazat felfuttatását ígéri.

Az Alexandra a következő hónapokban átszervezi bolthálózatát – közölte a boltokat üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft.az átalakuló vásárlói igényekre hivatkozva, vagyis arra, hogy egyre többet vásárolunk a neten könyveket. Tíz plázában lévő bolt megszűnik, az érintett üzletek: Alba Plaza, Csepel Plaza, Duna Plaza, Győr Plaza, Miskolc Plaza, Nyír Plaza, Kaposvár Plaza, Szeged Plaza, Szolnok Plaza, Zala Plaza.

Ezzel egyidejűleg több helyen a régebbiek helyett új Alexandra-könyvesboltok nyílnak. Egyes városokban új helyre, akár nagyobb alapterületre költöznek az Alexandra-könyvesboltok. Egy kivétellel a megszűnő üzletek helyett minden olyan településen találnak Alexandra-könyvesboltot a könyvrajongók, ahol a hálózat eddig is jelen volt. Az átalakítás után 51 vidéki és 10 budapesti, országosan tehát összesen 61 Alexandra-könyvesbolt lesz. A cég közleménye szerint ezzel továbbra is Magyarország legkiterjedtebb és legnagyobb könyvesbolthálózata marad.

Matyi Dezső, a milliárdos érdekeltsége az Alexandra
©

A kisebb településeken ingyenes házhozszállítás melletti online értékesítésre, a vásárlók egyedi igényeinek kiszolgálására helyezik a hangsúlyt. Az interneten rendelt könyvek házhoz szállítása 2015. augusztus 1-től ingyenes lesz azokon a településeken, ahol nincs Alexandra könyvesbolt.

Mi lehet a háttérben?

A közlemény nem tér ki rá, az elmúlt hónapokban megjelent hírek szerint több plázában Libri-boltok költöznek az Alexandra-boltok helyére. Az Alexandra üzemeltetője akkor még azt közölte, esze ágában sincs kiköltözni.

További előzmény az Alexandrával kapcsolatban, hogy a bolthálózat Matyi Dezső érdekeltsége, és a milliárdos üzletember volt vezércége, a Pécsi Direkt Kft. az elmúlt hónapokban felszámolási eljárás alá került. Az Alexandra-hálózat korábbi központi cége már évek óta leginkább csak rogyadozott, sorozatban indultak a végrehajtások ellene, és tagja a legnagyobb adósok klubjának is. A hvg.hu márciusi értesülése szerint a felszámolást a cég nagyhitelezője, az OTP Bank kérésére indították el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!