szerző:
hvg.hu

Jövőre még kevésbé éri meg az egyszerűsített vállalkozói adó, miközben a kata, a kisvállalkozók tételes adója a döntő többségnek eleve sokkal kedvezőbb választás – írta a Világgazdaság.

Egy hetük van a vállalkozásoknak, hogy döntsenek az eva választásáról, ám a megszokottól eltérően most leginkább a speciális adónemben működőknek kell gondolkodniuk a kilépésen – idézte fel a VG.

A személyi jövedelemadó jövő évi egy százalékpontos mérséklése felerősíti azt az évek óta zajló folyamatot, hogy a speciális adónemek helyett sokszor érdemesebb a hagyományosak szerint fizetni a közterheket, mert úgy sokszor alacsonyabbak, mint a kedvezményesnek szánt rendszerek.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (az ekho) a bruttó körülbelül havi 300 ezer forintos jövedelemig biztosan nem éri meg a nagycsaládos újságíróknak, művészeknek és sportolóknak: a három gyerek után járó adó- és járulékkedvezmények érvényesítésével ugyanis a normál szja szerint többet kapnak, mintha a nekik kitalált egyéb esetekben igencsak vonzó adózást választanák.

©

Az evának is az szja-mérséklés teszi be a kaput a VG szerint. A fénykorban – 2006-ban – még közel százezren választották a kedvezményes formát, amelynek a nagy előnye az egyszerűsége: a bevételi nyilvántartás, a negyedéves adóelőleg-fizetés és az évenkénti bevallás jelentkezik adminisztrációs teherként csupán. Ehhez párosult a kedvezményes kulcs, amely régen tíz százalék körüli effektív terhelést jelentett.

Ez mára 20 százalék fölé került, ezért az eva igazán már csak azoknak a vállalkozóknak éri meg a társasági adóhoz képest is, akik másodállásban viszik a céget, és nehezen tudnak jelentősebb költségeket elszámolni (vagyis nem kell maguk után bért és járulékot fizetniük, és inkább a szolgáltatószektorban dolgoznak).

Ennek az oka az általános adók mérséklése: a 10 százalékra csökkentett társasági adó, és a jövőre már 15 százalékos osztalékadó mellett minimális, 10 százalékos költséghányaddal is kedvezőbb a normál rendszerben adót fizetni – tették hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!