szerző:
hvg.hu

A könyvpiacon a vásárlók pénteki-szombati vásárlások felé mozdultak, szemben az internettel, így bár a szakma az online forgalom növekedését várta a vasárnapi boltzártól, sokkal inkább a hétvégi fizikai eladások nőttek. Nem csak a vásárlások, de az olvasási szokásokban sem veret a digitális lehetőség, az e-könvek terjedése messze elmarad a várakozásoktól.

Mind a három decemberi nyitva tartós vasárnapon elmaradt a forgalom a tavalyi év ugyanezen időszakától, miközben a decemberi forgalmunk biztosan nagyobb lesz, mint tavaly – mondta a hvg.hu-nak Kovács Péter, a Libri-Shopline társ-vezérigazgatója. Bár a vasárnapi boltbezárások hírére a szakemberek az online forgalom növekedését jósolták, a mi tapasztalataink mást mondanak. Az emberek hozzászoktak a kialakult helyzethez, és vásárlásaikat a hét végére, péntekre, szombatra időzítik, ahelyett, hogy többen vásárolnának online. Természetesen az online vásárlások száma folyamatosan emelkedik, de ez nincs egyenes arányban a megváltozott vasárnapi nyitvatartásokkal, az ott elmaradt forgalom inkább a hét többi napjára tevődik át.

A klasszikus papírkönyvek piaca évente 40-45 milliárd forint körül mozog, ehhez képest valóban alacsony az e-könyvek forgalma, tavaly a teljes magyar e-könyvpiac a (hivatalos céginformációkból és piaci értesülésekből összeállított) becslés szerint hozzávetőleg 125 millió forint volt. Az idei évre prognosztizált forgalom elérheti ennek a dupláját, 250 millió forintot, de a 200 millió forintot szinte biztosan, vagyis növekedés azért tapasztalható, de messze elmarad attól, amit pár éve gondoltunk.

A legkeresettebb könyvek karácsonykor a gyerekkönyvek, a kisebb és kamasz korosztálynak szánt könyvek mindig nagy érdeklődésre tarthatnak számot. Minden bizonnyal a szülők fontosnak tartják, hogy a gyerekeket körülvevő digitális világban, a kicsik megismerjék és megszeressék a nyomtatott könyveket. A kereslet pedig megszüli a kínálatot, sok és kiváló minőségű könyvek születnek. Az utóbbi években pedig azt tapasztaljuk a gyerekkönyvek piacán, hogy egyre több a bátor, szókimondó, időnként provokáló könyv, míg korábban csak suttogva beszéltek a gyerekek egymás között rákról, iskolai erőszakról, elhanyagolásról, alkoholizmusról vagy éppen a gyerekrablásról. Mostanra a kiadók egyre több olyan könyvet jelentetnek meg, amelyek tabudöntők, és amiknek segítségével a kamaszok beszélgethetnek, magukra ismerhetnek, segítséget kaphatnak az önkeresésükben, az őket körülvevő világ megértésében. De természetesen nem csak az a cél, hogy a gyerekek ilyen "nehéz" könyveket olvassanak. A humoros, szórakoztató történeteknek is nagyon komoly létjogosultsága van. Főleg ha a gyerekek nyelvén szól, és valódi alternatívát jelent számukra az internettel, a plázázással vagy éppen a tévével szemben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!