szerző:
hvg.hu

A kormányfő nagytőkés barátja, Garancsi István a minap beszerzett nagy értékű ingatlanjához pillanatok alatt finanszírozót is szerzett: a Válasz.hu értesülései szerint – Vajna TV2-bizniszéhez hasonlóan – az állami tulajdonú Eximbank segíti ki több mint 16 milliárd forinttal. Az Eximbank amúgy normális esetekben magyar vállalkozások exportügyleteit finanszírozza.

A Videoton focicsapatának tulajdonosa, Garancsi István hamar talált finanszírozót legújabb üzletéhez: az állami tulajdonú Eximbank 52 millió euróval 16,5 milliárd forint hitelt ad a tranzakcióhoz – írja a Válasz.hu. A Garancsi Istvánhoz köthető Market Asset Management Kft. és a River Dunainvest Kft. közel egyéves tárgyalássorozatot követően megvásárolta a Kopaszi-gátat is tulajdonló céget.

Az Eximbank nemrég Andy Vajna TV2-vásárlását segítette meg 6,72 milliárdnyi hitellel, miközben az állami tulajdonú bank elvileg a magyar exportőröket támogatja.

A Kopaszi-terület új többségi (51 százalékos) tulajdonosa, a Garancsi-érdekeltség Market Asset Management Kft., a kisebbségi (49 százalékos) „gáttulajdonos” Kóbor Miklós, aki korábban a Bajnai Gordon vezette Wallis tranzakciós igazgatója volt (a River Dunainvest Kft.-n keresztül).