szerző:
hvg.hu

A Földművelési Minisztérium (FM) egy másik cége is jókora összeget, 113 milliót veszített a Hungária Értékpapír Zrt. csődjével – közölte az Index. A portál szerint eddig csak a szintén az FM-hez tartozó Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. (TIG) által elbukott 410 millióról lehetett tudni.

Eddig csak a TIG-ről lehetett hallani

Tavaly derült ki, hogy az FM-hez tartozó Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft., ismertebb nevén TIG, 410 millió forintot vesztett a brókerbotrány során. A TIG éveken keresztül vásárolt szabálytalanul értékpapírokat a csődbe ment Hungária Értékpapír Zrt.-től, és volt időszak, amikor 2,7 milliárd forintot parkoltatott a brókercégnél – így akár jóval nagyobb is lehetett volna a veszteség.

A csődbe ment Hungária Értékpapír Zrt.-nél tartotta megtakarításai jó részét az FM-hez tartozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI) is – írta az Index.

Az állami kutatóintézet a portál információi szerint 113 milliót vesztett a cég diszkont kincstárjegyein.

„Az MTKI ügye újságírói szempontból biztos érdekes, de valójában nem újdonság″ – mondta az Indexnek Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, amikor megkérdezték, mi az oka annak, hogy eddig kizárólag a TIG elveszett pénzeiről lehetett hallani.

A portál szerint a brókerbotrány egy évvel ezelőtti kirobbanása óta egyáltalán nem hozták nyilvánosságra, hogy volt egy másik állami cég is, amely hatalmasat bukott a brókercégek bedőlése idején.

Feldman Zsolt szerint a cég neve a kormányzat megfelelő helyein a belső vizsgálat idején ismertté vált, tavaly ugyanis összegyűjtötték azokat a cégeket, amelyeket kár ért a brókercégek miatt – a listán akkor az MTKI neve is szerepelt. A helyettes államtitkár azt mondta, a mosonmagyaróvári székhelyű kutatóintézet esete más, mint a TIG-é, mivel állítása szerint az FM csak áttételesen visel felelősséget érte.

A problémát szerinte az okozta, hogy az elmúlt években változott a tulajdonosi háttere, valamint az, hogy az intézet korábban egy takarékszövetkezetnél vezette a számláját. Éppen egy takarékszövetkezeti csőd, a Soltvadkert és Vidéke 2013-as bedőlése után próbálta diverzifikálni a pénzeszközeit, és ekkor esett a választás többek között a Hungáriára.

Feldman Zsolt közölte, nem volt megfelelő formai felügyelet a cég felett, csak a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központon (NAIK) keresztül tartották vele a kapcsolatot. „A később lefolytatott vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a TIG-gel ellentétben, ahol emiatt fejek is hullottak, itt nem szegték meg a gazdálkodási szabályokat” – tette hozzá.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy az intézet áldozata volt a csődnek, és büntető feljelentést is tett sikkasztás gyanúja miatt, amikor kiderült, hogy a Hungáriánál lévő kimutatások mást mutattak, mint amit ők megkaptak – mondta a helyettes államtitkár.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!