szerző:
hvg.hu

Decemberben derült fény arra, hogy Matolcsy György fiának kis bútorvállalkozása felvásárolta a nála jóval nagyobb Balaton Bútort. Akkor még csak sejteni lehetett, hogy ezt csak hitelből finanszírozhatta, végül kiderült, hogy a magyar jegybank által elindított Növekedési Hitelprogram állami forrásaiból kapott 405 milliót a jegybankelnök fia a tranzakcióhoz.

Matolcsy Ádám vállalkozása, a Glamorous jegyzett tőkéje 16 millió forint, saját tőkéje pedig 25 millió forint, a cég decemberben vásárolta fel a nála 22-szer nagyobb Balaton Bútort, melynek jegyzett tőkéje 350 millió forint volt a tranzakció idején - írja a 444. Az ügylet érdekessége, hogy a jegybankelnök fia 405 millió forintos hitelt kapott a kis- és középvállalkozások számára indított állami program, a Növekedései Hitelprogram Plusz forrásaiból.

A kedvező, 2,5 százalékos kamatozású hitelt ráadásul Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Balázs Növekedési Hitelbankja refinanszírozta Matolcsy Ádámnak. Fontos adaléka az ügynek, hogy Szemerey pont azt követően szerzett tulajdonrészt a Növekedési Hitelbankban, mikor a jegybank bejelentette, a növekedést ösztönző programját, amit más bankok közvetítésével kíván végrehajtani. A hitelezés körülményeire a frissített, hivatalos cégbírósági adatokból derült fény, korábban Matolcsy Ádám ugyan elismerte, hogy egy hitelkonstrukció segítségével vásárolta meg a bútorgyárat, de akkor üzleti titokra hivatkozva nem árult el részleteket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!