szerző:
MTI

Matthias Müller, a Volkswagen vezérigazgatója a Detroiti Autószalon előestéjén bocsánatot kért a dízelmotorjaik megbuherálása miatt.

A dízelbotrány tavaly szeptemberi kirobbanása óta első amerikai látogatásán elnézést kért a dízelmotorok emissziós értékeinek manipulálásáért a Volkswagen AG vezérigazgatója. "Tudjuk, hogy nagy csalódást okoztunk ügyfeleinknek, az illetékes hatóságoknak és általában a nagy nyilvánosságnak is" – jelentette ki a hétfőn megnyíló Detroiti Autószalon előestéjén Matthias Müller. "Itt és most elnézést kérek mindazért, ami a Volkswagennél rosszul alakult. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy helyrehozzuk a dolgokat" – fogalmazott.

Az amerikai hatóságok már megkapták a Volkswagen koncepcióját a botrányban érintett autók motorjainak az átalakítására – mondta, hozzátéve, hogy azt csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy alkalmazására zöld utat kaptak.

Matthias Müller szerdán találkozik az amerikai EPA (Environmental Protection Agency) környezetvédelmi hivatal igazgatójával, Gina McCarthyval.

©

A Bild am Sonntag német lap vasárnapi beszámolója szerint a Volkswagen vezérigazgatója egy újonnan kifejlesztett dízelmotor-katalizátort mutat be az EPA elnökének. A Volkswagen szóvivője a lap értesülését nem erősítette meg. Az EPA csütörtökön dönt a Volkswagen dízelmotor-emissziós értékek korrigálására tett javaslatairól.

Matthias Müller ugyanakkor Detroitban megerősítette, hogy a Volkswagen kitart amerikai beruházási tervei mellett, sőt a chattanoogai üzem több mint egymilliárd dolláros modernizálása mellett még 900 millió dollárt fordít az idén piacra kerülő új CrossBlue SUV-modell gyártásába is, ami kétezer új munkahelyet teremt az Egyesült Államokban.

A Volkswagen AG tavaly 600 ezer autót értékesített az Egyesült Államokban, kissé többet, mint 2014-ben. A növekedés azonban prémium márkái, az Audi és a Porsche eladásainak volt köszönhető, mivel a VW-márka értékesítése öt százalékkal 349 ezerre csökkent.

További friss autós hírekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!