szerző:
hvg.hu

A jegybank 49 millió forint bírságot szabott ki a Banif Plus Bank Zrt.-re, egyebek mellett a bank belső működési folyamatainak gyenge belső szabályozottsága, a hitelkockázatok elégtelen azonosítása, mérése és kezelése, illetve jelentős számú kisebb jogsértés miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank hétfőn. A banknak orvosolnia kell a hiányosságokat, és beszámolnia az elvégzett feladatokról.

A tájékoztatás szerint a feltárt szabálytalanságok „nem orvosolhatatlan rendszerszintű kockázatúak”, de mielőbbi megszüntetésükről írásos adatszolgáltatásban kell beszámolnia a banknak idén márciusban, júniusban, illetve év végén.

A jegybank kötelezte a pénzintézetet egyebek mellett arra, hogy erősítse meg a vállalatirányítási és kockázatkezelési szabályozásait, alakítson ki középtávú üzleti és kockázati stratégiát.

A jegybank előírta továbbá, hogy a Banif Plus Bank a jogszabálynak megfelelő gyakorisággal és módon minősítse ügyleteit. Emellett a banknak az üzletmenet folytonosságára, a kritikus helyzetekre, a jogosultságokra vonatkozó számos IT-hiányosságot kell megszüntetnie, aktualizálnia kell szabályzatait, kiegészítenie javadalmazási politikáját, illetve alkalmaznia kell a működéssel kapcsolatos jogszabályok megsértésének jelentésére szolgáló eljárást.

Jegybank elvárja azt is, hogy a bank fejlesszen ki megfelelő ügyfél- és partnerminősítési rendszert, ügyfeleit évente minősítse újra, és folyamatosan kövesse figyelemmel az adósok pénzügyi-gazdasági helyzetében bekövetkező változásokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!