szerző:
hvg.hu

Egyre többen nem köttetnek be hagyományos, széleskörű telekommunikációs szolgáltatásokat lakásukba vagy új albérletükbe. A vonalas telefon már alig kell valakinek, de egyre kevesebben választják a televíziós szolgáltatásokat, ugyanis egy gyors interneteléréssel rengeteg tartalmat érhetünk már el. Minden a személyre szabott igények szerint történhet mindössze pár ezer forinttért.

Egyre több albérletben megfigyelhető, hogy nincsenek bekötve hagyományos távközlési szolgáltatások – írja a Népszabadság. A fiataloknak már sokszor elegendő egy gyors internetelérés, hogy elérjék kedvenc sorozataikat vagy a filmeket, a Netflix megjelenése a magyar piacon ezt erősítheti fel, ugyanis alacsony havidíjért valóban széles választékhoz juthatnak – az albérletekbe költöző külföldiek is hasonlóképp járnak el.

Bár egyelőre nagyon gyér a magyar nyelvű tartalom a Netflix szolgáltatásában, de ez csak idő kérdése lehet, ráadásul magyar feliratokat is lehet a szolgáltató filmjeihez illeszteni. Sokkal jellemzőbb lehet azonban a magyar viszonyokra, hogy többen inkább az illegális letöltéseket választják. Az átalakuló piacra valamilyen módon reagálnia kell a szolgáltatóknak, ugyanis a Netflixhez hasonlóan mások is megláthatják – vagy már meg is látták – a kínálkozó piaci rést a Népszabadság által megkérdezett szakértők szerint. Egy hónapban jellemzően annyit költ a fiatalabb generáció elérésre és tartalomra, ami sokszor az piacon kínált alapszolgáltatások ára alatt marad, viszont legálisan jutnak korlátlan zeneletöltéshez a Spotify és a Deezer segítségével.

A felhőalapú szolgáltatások is teret nyerhetnek, ugyanis akik nem elégszenek meg a Google által kínál néhány GB adattárolási lehetőséggel, mindössze néhány euróért hatalmas tárhelyekhez juthatnak, így tényleg feleslegessé válhat nagyobb adathordozók mozgatása.