szerző:
MTI

Először kerül kínai kézbe egy hollywoodi filmstúdió: a Wanda Group kedden jelentette be, hogy 3,5 milliárd dollárért, vagyis 1019 milliárd forintért megvásárolja a Legendary Entertainmentet, ahol olyan filmek születtek, mint a Batman.

A Wanda, amelyet Kína egyik leggazdagabb üzletembere, a 62 éves Vang Csien-lin vezet, rendkívül gyorsan terjeszkedik a filmiparban. 2012-ben felvásárolta az amerikai AMC mozihálózatot, és Kína keleti részén egy nyolcmilliárd dolláros filmstúdió-komplexum létrehozásán fáradozik.

A hollywoodi stúdió átvételével a Wanda immár a filmipar teljes egészében - a produkció, a forgalmazás és a bemutatás terén is - megvetette a lábát. A Kína északkeleti részén fekvő Talien kikötővárosban működő vállalatnak a szállodaiparban, a kereskedelemben és az ingatlanüzletben is vannak érdekeltségei.

A Legendary stúdiójában olyan filmek készültek, mint a Batman-trilógia, az Eredet és a Másnaposok. A stúdió szerint filmjei világszerte több mint 12 milliárd dollárt, vagyis 3500 milliárd forintot kerestek. "A Wanda segít kiterjeszteni a Legendary piaci lehetőségeit, különösen a gyorsan fejlődő kínai piacon" - fogalmazott a vállalat közleménye.

A stúdió élén továbbra is Thomas Tull áll majd. "A Wanda és a Legendary egy teljesen új nemzetközi szórakoztatóipari vállalatot hoz létre" - közölte Tull. 

Vang vagyona a leggazdagabb kínaiak listáját közlő Hurun Report szerint 34 milliárd dollárra, azaz 9898 milliárd forintra rúg. 

A kínai vállalatok az elmúlt évben 11 milliárd dollárt (3202 milliárd forintot) fektettek be az USA-ban a washingtoni American Enterprise Institute kutatója, Derek Scissors szerint. A teljes befektetés 2005 óta meghaladja a 93 milliárd dollárt (27 ezer milliárd forintot).

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!