szerző:
hvg.hu

Svájcban már megint valami olyan történik, ami ép ésszel aligha fogható, az egyik kanton adóhatósága nem szeretné, ha az adózók minél hamarabb eleget tennének a fizetési kötelezettségüknek, mert a negatív kamat miatt ez sokba kerülne neki.

Svájc egyik kantonjában, Zugban az adóhatóság felfüggesztette azokat a kedvezményeket, amelyekkel eddig arra ösztönözte a cégeket és a lakosokat, hogy minél előbb fizessék be az adójukat. A Business Insider beszámolója szerint ennek az az oka, hogy az országban negatív kamatláb van, vagyis a bankban tartott pénzek nem fialnak, hanem a „tárolásért” alapesetben a számlatulajdonosoknak kell fizetniük.

Ha viszont mindenki gyorsan, jóval a határidő előtt befizeti az adóját, akkor a kanton elveszti annak egy részét, hiszen a negatív kamat a számláját szépen lassan felmorzsolja. A becslések szerint Zug egy évben 2,5 millió svájci frank (azaz jelenlegi árfolyam szerint 732 millió forint) költséget úszhat meg, ha az adózók csak az utolsó pillanatban teljesítik a kötelezettségüket.

Svájcban a hetvenes évek után egészen 2014-ig nem volt  példa negatív jegybanki alapkamatra, de azóta folyamatosan mínuszban tartják az értéket, mert ez a pénz költésére ösztönöz mindenkit, ahelyett, hogy a tőkét a bankban kötnék le, így pénz áramlik a gazdaságba. A negatív kamat gazdasági hatásairól korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!