szerző:
MTI/hvg.hu

Február 1-jétől nem tudja fenntartani 15 ezer ügyfele áramellátását az Energetikai Központ Zrt. A törvény szerint ilyenkor a hatóságnak a fogyasztók ellátására úgynevezett végső menedékes szolgáltatót kell kijelölnie.

Anyagi ellehetetlenülés miatt február 1-jétől nem tudja fenntartani közel 15 ezer háztartási ügyfele áramellátását az Energetikai Központ Zrt. nevű alternatív lakossági szolgáltató – írja a Népszabadság szerdai számában a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) közlésére hivatkozva.

A hivatal tájékoztatása szerint az érintettek szolgáltatásának biztosítása érdekében a hatóság "önkéntes kötelezettségvállalásra" hívja fel az áramcégeket. A cég 14 536 lakossági fogyasztót lát el, közülük 8544-et az Elmű, 2180-at az ÉMÁSZ, 3696-ot az E.ON, 116-ot pedig az EDF Démász területén.

A törvények szerint jelen esetben a hatóságnak a fogyasztók ellátására úgynevezett végső menedékes szolgáltatót kell kijelölnie. Az áramcégek csütörtök délutánig tehetnek ajánlatot az ügyfelek ellátására. Az átvevők az áramért nem kérhetnek többet a helyileg engedélyezettnél. A hivatal ezután, függetlenül attól, hogy elegendő felajánlás érkezett-e, kijelöli az érintett háztartások új szolgáltatóit – ismerteti a napilap.

©

Az Energetikai Központot cseh és szlovák vállalkozók alapították, 2011-ben jelent meg a magyar piacon. Az alternatív szolgáltatás lényege, hogy nincs ügyfélszolgálati iroda és online számlakezelés, cserébe viszont kedvezmény jár az áramszámlából. A kedvezmény mértéke az Energetikai Központnál kezdetben 3-6 százalék volt, de mivel a villanyszámlának csak a felét teszi ki az áram ára, ezért a valósában egy 1,5-3 százalékos levonást jelentett.

A lap már három éve megírta, hogy a zavaros tulajdoni hátterű cég nyilvános mérlege már akkor a cég gazdasági ellehetetlenülésről árulkodott. Az Opten adatai szerint a cég árbevétele 2014-ben 800 millióról 1,2 milliárd forintra bővült, vesztesége eközben 350 millióról 65 millióra csökkent. A tőkehelyzet viszont rendezetlen maradt, a vagyonmutató mínusz 320 millió forinton állt, ami gyakorlatilag csődhelyzetet jelent. A társaság ugyanakkor a mai napig jogilag rendben működik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!