szerző:
hvg.hu

A cafeteriakeretből is lehet finanszírozni a nyári foci Eb jegyeit, így a magyar csapat meccseit ingyenesen vagy kedvezményes áron is megtekintheti, akinek jófej munkaadója van. Sőt, az így juttatott belépő adómentességet is élvezhet. Rosszabb hír, hogy amennyiben Dzsudzsákék nem jutnak túl a csoportmeccseken, úgy további jegyeket már csak teljes áron vehetnek a magyar szurkolók. De ezekért is jó lesz sietni, hiszen már csak 5 napig lehet tikettet igényelni.

A foci Eb-re 44 év után kijutott magyar válogatottért bolonduló szurkolóknak vélhetően mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk, ha nem csak óriás kivetítőn, hanem a helyszínen, a lelátóról néznék az aranylábú fiúk produkcióját. Sőt, még inkább, ha esetleg benéznének pár másik meccsre is.

Ehhez kapcsolódóan akár munkáltatói, akár munkavállalói oldalról érdemes figyelembe venni, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény adómentes juttatásként említi a sportrendezvényre szóló belépőt. De vajon kifizethető egy Franciaországban zajló mérkőzés belépője adómentes juttatásként? És mi a helyzet az Eb magyar válogatott nélkül zajló további mérkőzéseivel?

Nagy az öröm, 44 év hosszú idő
©

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adómentes az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott, a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet – ismerteti a szabályokat Fata László cafeteria-szakértő. Így nem csak munkáltató adhatja ezt a munkavállalóinak, hanem akár a közeli hozzátartozóik vagy a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjai is kaphatják ezt.

Ahhoz, hogy a foci Eb-meccsek belépőinek adómentessége megállapítható legyen, azt kell vizsgálni, hogy milyen mérkőzések tartozhatnak a magyar sportról szóló törvény hatálya alá.

Mivel a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseire vonatkozik a sportról szóló törvény, ezért az ő Eb-mérkőzéseikre szóló belépő vagy bérlet lehet adómentes juttatás. Ráadásul az szja-törvényben nem rendeltek értékhatárt a juttatáshoz, ezért akár a drágább foci Eb-jegyek is finanszírozhatók lesznek. Ehhez persze az is kellene, hogy a magyar fiúk minél tovább jussanak, mert olyan, Franciaországban zajló mérkőzésekre, amelyeken nem vesz részt a magyar válogatott, nem juttatható adómentesen belépő, bérlet.

Mivel a törvényi keretrendszer egyértelműen a sportrendezvényre szóló belépőt, bérletet nevezi meg adómentes juttatásként, az ehhez kapcsolódó utazás, szállás költsége sem adható közteher fizetése nélkül.

Minden pénzt megérnek - kérdés, hogy kinek?
©

A munkáltató többféleképpen is lehet jófej. Alapesetben a munkáltató vásárolja a jegyeket és egy átvételi lappal kísérve kiosztja juttatásban részesülő dolgozóinak. Működhet az is, hogy a dolgozók vásárolnak mondjuk magyar-osztrák Eb-meccsre jegyet és a munkáltató nevére kérnek erről számlát. Ezt követően a munkáltató részben vagy egészben kifizeti ennek ellenértékét. A harmadik módszer, hogy olyan – kizárólag sportrendezvény belépőre, bérletre költhető – papír vagy elektronikus utalványt biztosít a vállalat a munkatársaknak, mellyel ilyen jegyeket is tudnak venni.

Gyorsan el kell dönteni azonban, hogy jófejkedik-e, vagy sem, mert még négy napig, január 18-án délig lehet jegyeket igényelni a franciaországi Európa-bajnokság magyar érdekeltségű mérkőzéseire – közölte honlapján a Magyar Labdarúgó-szövetség. A magyar válogatott három csoportmérkőzése közül a június 18-i, Izland elleni találkozóra lehet a legjobb eséllyel jegyhez jutni – írja a nemzetisport.hu. A legkurrensebbnek pedig az Ausztria elleni meccs bizonyul.

Minden fillér számít, így nem is meglepő, hogy mindhárom találkozóra a legolcsóbb, 4-es kategóriájú jegyek iránt sokszoros a túljelentkezés, és a 3-as kategória esetében is jelentősen meghaladja a kereslet a kínálatot, míg a 2-es kategóriájú jegyek esetében a kereslet egyelőre nem éri el a kínálatot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!