szerző:
hvg.hu

Bár nem a 2014-es rakétatempóban, de tavaly is combos növekedést mutattak a magánnyugdíjpénztárakban maradt nyugdíjszámlák. Az Azénpénzem.hu számításai szerint a magánnyugdíjpénztárakban a többségnek 5-8 százalékkal nőtt a vagyona.

Már 2014-ben is az derült ki, hogy jól jártak, akiknek nem mentette meg az állam a nyugdíját, s ez tavaly is így volt – ha nem is volt akkora szakítás, mint a megelőző évben – írja az Az én pénzem lakossági pénzügyi portál. Akkor ugyanis a bent maradók többségének pénze 10 százalék körül fialt, 2015 pedig "csak" 5-8 százalékot.

Mindenképpen elégedettek lehetnek tehát azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akik ellenálltak Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi komisszárnak és nem engedték, hogy az állam „megmentse” a nyugdíjukat. Főleg annak tükrében, hogy a tb-rendszerbe visszaküldött közel hárommillió ember tavaly azzal szembesülhetett, hogy soha nem is lesz egyéni nyugdíjszámla.

Azok vagyona, akik nem léptek vissza a tb-rendszerbe, 2015-ben is szépen hízott, és a hivatalosan nem is létező infláció mellett még a legalacsonyabb hozamot elérő portfólióban is reálértéken növekedett a nyugdíjpénzük. A tavalyinál jóval alacsonyabb hozamkörnyezetben a legnagyobb hozamot, 8,94 százalékot a Budapest Magánnyugdíjpénztár érte el a Növekedési portfólióban, míg a legkevesebbet a Szövetség, 1,54 százalékot a Klasszikus portfólióban. A portál számításai szerint – a pénztárak adatai alapján – 2014. év végén 3,394 millió forint volt egy tag átlagos vagyona, így a pénztári hozamokkal számolva az átlagtagnak 303 424 forinttal lett több pénz a számláján a legnagyobb, és 52 267 forinttal a legkisebb hozam esetében.

A tb-rendszerbe visszaterelt mintegy hárommillió tag háromezermilliárdos vagyona gyakorlatilag elpárolgott a volt tagok számára (ment adósságcsökkentésre, IMF-hitel törlesztésére, de részvényvásárlásra is futotta belőle). Ráadásul idén végre a kormány azt is világossá tette, hogy ne is számítsanak egyéni számlás rendszerre az emberek, mert szerintük ma is részben ez működik (hiszen az Ügyfélkapun át mindenki megnézheti, mennyi tb-t fizettek utána).

A kormány tavaly újabb trükkös eszközzel próbálta meg kinyírni a pénztárakat: 70 százalékos tagdíjfizetési arányt írt elő. Egy 2014-es törvénymódosítás miatt ugyanis be kell zárni azt a kasszát, amelyiknél a tagdíjfizetési arány nem éri el a hetven százalékot. Az első vizsgált időszak 2015 áprilisától szeptember végéig tartott. A pénztárak alacsony tagdíjakat írtak elő, és tavaly áprilistól decemberig mindegyik meg is ugrotta a szintet.

További részleteket itt lehet olvasni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!