szerző:
MTI

Tavasszal írják ki az autóbuszos helyközi személyszállítási közszolgáltatás ellátására vonatkozó pályázatot, a tenderen olyan cégek indulhatnak, amelyeknek a járművei átlagosan nem öregebbek tíz évnél, a Volán buszainak átlagéletkora viszont ezt jóval meghaladja.

Áprilisban jelenhet meg az autóbuszos helyközi személyszállítási közszolgáltatás ellátására vonatkozó pályázat – írta csütörtöki számában a Világgazdaság a fejlesztési tárca közlésére hivatkozva.

A lap megemlíti, azért kell pályázatot kiírni, mert az uniós előírások szerint már nem hosszabbíthatók meg a Volán-társaságok jogutódjaként létrejött közlekedési központokkal megkötött közszolgáltatási szerződések. Az új szolgáltatókat pályázati úton kell kiválasztani.

A brüsszeli előírások szerint a tenderen induló társaságok járműveinek átlagos életkora nem lehet több tíz évnél, miközben a Volán autóbuszparkjának átlagos életkora ezt jóval meghaladja, ezért elengedhetetlen, hogy a Volánok új járműveket vásároljanak – emelik ki.

A buszpark fejlesztésére vonatkozó döntések előkészítése is folyamatban van, az elképzelések szerint a buszgyártóknak a tízéves közszolgáltatási szerződések folyamatos flottafejlesztési előírásaival biztosítanának piacot – derül ki a cikkből. A járművekkel szembeni műszaki elvárásokat a magyar ipar képességeit is figyelembe véve alakítják ki – válaszolta a lapnak a tárca, amely szerint belátható időn belül el lehet érni a tízéves jármű-átlagéletkort.