szerző:
hvg.hu

A Tesla a garázsba vitte be az energiatárolás lehetőségét, az Orison pedig még ízlésesebben tálalva, bevinné mindezt a nappalijába. A projekt a Kickstarteren még el sem startolt, de már nagy a hype körülötte, mert ha bejön, indulhat a háztartási energiatárolás forradalma.

Közösségi finanszírozással, alig 50 ezer dollár tervezett költség ellenében befejezhető annak a hálózati energiatároló típusnak a fejlesztése, mellyel a tervezői a pofonegyszerűségű lakossági felhasználhatóságot ígérik. A Kickstarteren még el sem indult kampányról egyelőre annyit tudni, amit a PV Magazine megírt; ez alapján az Orison egy könnyű, plug&play egyszerűséggel bárki által beüzemelhető lakossági akkumulátor-rendszer lesz, melyre nemcsak napenergia-berendezéseket lehet rákötni, de "simán csak bedugva a konnektorba", lehetővé válik a lakossági energiahasználat optimalizálása is.

Ez utóbbi például úgy, hogy a lakó az árampiaci szempontból olcsóbb időszakokban – mint amilyen az éjszakai áramé is – feltöltheti az akkurendszerét, és az energiát, amikor napközben szüksége van rá, már mint a sajátját használja el, illetve fel. Ehhez persze olyan ország szükséges, ahol az energiaszolgáltatást nem államosítják, és az árakat nem betonozzák le hatóságilag – de hát ilyen a világ nagy része...

©

A kaliforniai székhelyű cég úgy is hirdeti az Orisont, mint egy olyan energiatároló rendszert, amivel egy lakásban akár a hálózati energiatárolás is megoldható. "Tudjuk, hogy az Orison gyors váltást hoz majd, mert ideális eszköz lehet az olyan hálózatokon is, ahol érdemes az áramvásárlást és a fogyasztást optimalizálni" – mondja Eric Clifton társalapító, a cég vezérigazgatója.

Indukásként két formában tervezik piacra dobni az Orisont: az Orison Panel és Orison Tower valójában csak a formáját tekintve különbözik. Előbbi egy falra szerelhető "modern művészeti tégla", aminek mérete 60x80x5,5 cm, utóbbi pedig egy 25 centi átmérőjű, valamivel több mint 70 cm magas "padlóváza" alakú. Mindkettő plug&play rendszerű, tehát nem kell őket a szolgáltatóval sem engedélyeztetni, és gyakorlatilag nincs működési költségük (pörög bennük egy halk ventillátor, illetve kapcsolható dekorációs fénnyel is rendelkeznek, melyek fogyasztása viszont elhanyagolható).

©

Az egyenként 2,0-2,2 kWh kapacitású akkutelepekből viszont akár több is elhelyezhető a lakásban, mi több: sorba is köthetők. Egyiket sem kell eldugni s garázs mélyére, mivel az Orisont formailag (és még a burkolata anyagát tekintve is) eleve úgy tervezték, hogy integrálható legyenek a belső terekbe. Egy dolgot nem tudni még: mennyibe fog mindez kerülni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!