szerző:
hvg.hu

A világ egyik legismertebb innovációcentrikus szemléletmódú egyetemén, a startupok katapultjának számító Massachusetts Institute of Technologynál (MIT) kidolgoztak egy olyan akkumulátort, ami saját magát képes feltölteni.

A Greenfo szúrta ki az MIT hivatalos lapjában néhány napja megjelent cikket, mely arról szól, hogy az önfelhúzós karórák mintájára önmagukat feltölteni képes akkumulátor egység előállításán dolgoznak kutatók.

A sok kicsi sokra megy elvét felhasználó megoldás abból indul ki, hogy ha sikerül az akkumulátorok kialakítását úgy módosítani, hogy abban a töltések apró mozgás hatására is a reciklikációnkak megfelelően mozduljanak el (vagyis: hasonló módon töltődjön a telep, mint amikor ezt a mozgást áram hatására végzik el), akkor az önfeltöltés nem is olyan őrült ötlet, mint amilyennek elsőre hallatszik. Hasonló elvre épültek már a karórák mellett okostelefonok is, de a próbálkozások rendre megbuktak azon, hogy a felhasználókat nem tudták rávenni a ciklikus eszközrázásra. Az MIT közleménye szerint azonban a kutatók találtak egy praktikusabb megoldást.

©

Az okostelefonos akku méretű töltési energiaigény kielégítésére azt találták ki, hogy az energiatelep egyik fő elemét "kivezették" az akkumulátorból, és azt az okostelefont használó karjához (vagy a lábához) csatolták – és a végtagmozgásból nyert energia biztosítaná a folyamatos feltöltést – így egy rövid séta elegendő lenne a konnektor elkerüléséhez.

A kutatók a "kivezetett" alkatrészről egyelőre azt árulták el, hogy abban két vékony lítium lemezt helyeztek el, közéjük pedig egy elektrolittal átitatott porózus polimerréteget. A mozgással meghajlított lemezek érintkezése a polimerrel lítium-ion-áramlást eredményez, illetve a két lemez között létrehozná a töltéshez szükséges áramot is. Az eddigi kísérletek mind sikeresen zárultak, így az elv működőképesnek tekinthető. A piacképes termékig, és pláne: a sorozatgyártásig, azonban még hosszú az út.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!