szerző:
MTI / hvg.hu

Nagy változások jönnek a Győri Keksznél. A Halls cukorkák gyártását a tulajdonos Mondelez International még idén Lengyelországba telepíti át, a Negró és a győri gyár eladásáról pedig nemsokára indulhatnak a tárgyalásol. A Halls elvitele miatt 17 ember állása szűnik meg, nekik az ígéretek szerint igyekeznek új munkát keresni.

Tavasszal kezdi meg a tárgyalásokat a potenciális vevőkkel a Mondelez International csoporthoz tartozó Győri Keksz Kft. a Negro és az azt gyártó győri bázis eladásának ügyében – mondta a Mondelez Hungária Kft., valamint a Győri Keksz Kft. kommunikációs tanácsadója csütörtökön.

A tavaly bejelentett értékesítés miatt a szintén Győrben előállított Halls cukorkák gyártását áttelepítik a lengyelországi Skarbimierzbe az idei év második felében. Ennek oka az, hogy a leggördülékenyebb kiszolgálást szeretnék nyújtani a közép-európai fogyasztóknak és a cég partnereinek – indokolt Kertész Péter.

A Negro és gyártó bázisa értékesítésének okaként a kommunikációs tanácsadó a Mondelez International hosszú távú versenyképességének fenntartását, és a növekedést jelölte meg, amelynek következtében az úgynevezett kulcsmárkák gyártására koncentrálnak.

Úgy fogalmazott: a "Negro nem illeszkedik a Mondelez azon stratégiájába, mely szerint a vállalat regionális és globális kulcsmárkáira fókuszál. A Negro fontos és szeretett helyi márka marad, mely jelentős potenciált jelenthet egy olyan vállalkozás számára, mely prioritást tud adni a márkának, és megadhatja számára a szükséges fókuszt, erőforrásokat."

A közelmúlt stabilitásától eltekintve a márka forgalma csökkenésben volt az elmúlt években, és a jövőbe tekintve nem látják növekedési potenciálját a Mondelez portfóliójában – tette hozzá.

Vannak érdeklődők a Negro márka és a győri üzem iránt, de az értékesítés még nem indult el, most egy belső értékesítési csapat felállításán dolgoznak. A potenciális vevők nevét sem most, sem később nem hozzák nyilvánosságra, ahogy azt sem, hogy mekkora összegben szeretnék értékesíteni a márkát a gyárral együtt – hangsúlyozta.

A győri gyár jelenleg is "normál üzemmódban" működik, az eladásnak nincs kihatása a termelésre – mondta.

Arra a kérdésre, hogy pontosan hány embert érint az eladás és az áttelepítés, Kertész Péter azt mondta: a Halls cukorka áthelyezése miatt 17 munkahely szűnik meg, de "mindent megtesznek azért, hogy alternatív munkalehetőségeket keressenek munkavállalóik számára". Akár az is lehet, hogy megpróbálnak Székesfehérváron munkát adni nekik.

A Mondelez Hungaria Kft. a Mondelez International cégcsoport tagja. Magyarországon Győrön kívül Székesfehérváron rendelkeznek gyártó egységgel. A két telephelyen most összesen 645 ember dolgozik, ebből kilencven kölcsönzött munkaerő.

Győrben a Negrót és a Halls cukorkákat gyártják, a székesfehérvári gyár portfóliójába pedig a Milka és Cadbury kekszes csokoládék, valamint a Győri édes, az Albert, a Háztartási keksz, a Pilóta, a Vaníliás karika, a TUC-, a LU- és a Ritz-kekszek, illetve a Disko és a Zlate keksztermékek szerepelnek. Két utóbbit a cseh piacon értékesítik.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!