szerző:
hvg.hu

A 81 zempléni településen hónapok óta dagadó botrány kezelésére vállalkozott most a sárospataki városvezetés. A legalább 3000 vállalkozót érintő ügy abból pattant ki, hogy a regionális hulladékkezelő cég a törvényre hivatkozva kötelezni akarja azokat is a szolgáltatása igénybevételére, akik nem termelnek hulladékot. Az utolsó cseppek egyike lehetett, hogy a "kukás cég" január elején az első negyedéves számlákat is postázta. A megoldás végtelenül egyszerűnek tűnik...

Tavaly ősszel megírtuk a botrány első felvonását, néhány hete pedig az új fejlemények ismeretében a másodikat is annak az abszurdnak, melyben a Zempléni Hulladékkezelési Közhasznú Nonprofit Kft. (ZHK) a szolgáltatási területén lévő 81 település vállalkozásait a szolgáltatása igénybevételére szólította fel. A zömmel kis-, illetve mikrovállalkozásokra akkor is hulladékszállítási és -kezelési költséget számláz ki a ZHK, ha az adott cég működése során egyébként nem is keletkezik szemete.

Hercsik István, a ZHK ügyvezetője az első levélben leírta: a 2013 januárja óta érvényben lévő (de azóta többször is módosított) hulladékgazdálkodási törvényre hivatkozik, melyben szerinte az áll, hogy a díjfizetés alól az nem ad mentességet, ha a cégnek nincs szemete, és a közszolgáltatást a cégnek a székhelyén kötelező igénybe vennie. A cégeknek ajánlva kiküldött felszólító levélben Hercsik azt is közölte: az se gond, ha a vállalkozók nem reagálnak a levelére, illetve ha esetleg nem akarják aláírni a szerződést. Azért nem, mert attól még a jogviszony a levél kézbesítésével (előbb vagy utóbb) létrejön. És a hulladékkezelő majd ennek alapján számláz.

©

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a ZHK el nem végzett szolgáltatások után is számlázni kezdett, és miközben a vállalkozások számára még hulladékgyűjtő edényt (kukát) sem biztosított (szerződés híján nem is tudott), januárban postázta az utolsó negyedéves szemétdíjat. Szinte kizárólag olyan cégek székhelyére érkeztek e levelek és számlák, melyek lakóingatlanba bejegyzett kisvállalkozásokként működnek (mint például: egyéni vállalkozói igazolványt kiváltó tanárok, magánpraxist vivő orvosok, egészségügyi mikrovállalkozók, könyvelők, számítástechnikai vállalkozások stb.), viszont az ingatlanra vonatkozó szemétszállítási kritériumoknak eleget tesznek.

A vállalkozók, akik nem értették, miért kellene nekik duplán fizetniük a szemétszállításért, az önkormányzatokhoz mentek panaszra. A legnagyobb számban érintett négy város (Sátoraljaújhely, Sárospatak, Tokaj és Szerencs) vezetői a panaszok tömegessé válását követően megpróbálták kezelni a helyzetet.
Novemberre addig jutottak el, hogy a Zempléni Városok Szövetsége nevében levélben szólították meg a térség két országgyűlési képviselőjét (Hörcsik Richárd és Mengyi Roland – mindketten a Fidesz képviselői), hogy rajtuk keresztül változtassák meg a hulladéktörvényt. Úgy, hogy a lakóhelyükre bejelentett székhelyű vállalkozásoknak ne kelljen a cégük után is fizetniük a szemétdíjat.

©

Bő egy hete – amikor a ZHK számlái megérkeztek, és kiderült, hogy könnyen akár évi 30 ezer forintos pluszkiadást is jelenthet mindez a cégeknek – érdemben a törvénymódosítás ügyében még nem történt semmi. Illetve mégis: egy volt képviselőtestületi tag Sátoraljaújhelyen (mint érintett vállalkozó), jogszabályi fogást talált a hulladékkezelő cég állításain és érvein, és egy formadokumentumot publikálva minderről, minden érintettet arra buzdított, hogy e válaszlevéllel nehezítsék meg a ZHK "lehúzást". Az észrevételeiről mind a hulladékkezelő céget, mind a városvezetést értesítette – ezt követően a város polgármestere, Szamosvölgyi Péter azt javasolta a vállalkozóknak, hogy ne fizessenek a ZHK-nak, amíg a kérdéskör megnyugtatóan nem tisztázódik.

A szomszédos Sárospatakon január 22-én ennél tovább mentek a városvezetés bejelentette: rendelettel védi meg az érintett vállalkozóit. Aros János polgármester erről egy sajtótájékoztatón számolt be, ahol azt közölte, hogy bár a hulladéktörvény módosítása még nem történt meg, helyi szinten hónapok óta "nagy erőkkel keresték a megoldást". Ennek eredményeként jelentette be a városvezető, hogy a tulajdonosok (melyek között ott vannak az érintett települések, illetve vezetőik is) által tartott, legutóbbi ZHK vezetőségi ülésen megállapodtak arról, hogy minden önkormányzat saját hatáskörében, rendelettel szabályozza a kérdést. Leginkább azt, hogy milyen körülmények között biztosítandó, hogy az otthonukba bejegyzett, hulladékot nem is képező tevékenységgel rendelkező vállalkozások után ne kelljen még egyszer fizetni.

A mentességre minden önkormányzat maga dolgozza ki a feltételeket; Aros úgy vélte, hogy náluk két hét alatt készülhet el az új rendelet, és egy hónapon belül megszülethet a döntés is. A tervezet szerint a vállalkozás kérheti majd a mentességet az önkormányzattól, mely azt gyors elbírást követően továbbítana a ZHK Kft. felé. "Sárospatak azt javasolja, hogy az eddig kiküldött számlákat a ZHK vonja vissza és tekintse nullásnak" – mondta a polgármester. Arról, hogy a ZHK mindezt megteszi-e, még nem érkezett érdemi információ.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!