szerző:
hvg.hu

Nem annyira jó üzlet az uberezés, de sok fuvart elvesznek a taxisoktól, akiknél a költségek mellett a profit is sokkal nagyobb - írta a Világgazdaság.

Ötezer forintos tanácsadási díjért küldi szakértőhöz sofőrjeit az Uber, hogy mindenkinek legyen adószáma, és tudjon számlát adni az utasoknak – írta a VG.

Eddig az Uber-sofőröket voltaképp olyan magánszemélyekként lehetett kezelni adózási szempontból, akik egyéb bevételre tesznek szert – itt 78 százalékos költségátalány mellett kellett megfizetni az szja-t és a járulékokat, ami a bevételre vetítve 33 százalék körüli adóterhet jelentett.

Az új állásfoglalással változott a helyzet, a sofőröknek számlaképesnek kell lenniük, ami minimum egyéni vállalkozás elindítását jelenti. Ez azonban még kedvezőbb is a sofőröknek, hiszen az adóterhelésük így jóval kisebb lesz.

Az Uber sofőrjeinek a VG szerint kata választása éri majd meg leginkább, akár van főállásuk, akár nincs. A lap szerint a kata akkor éri meg, ha a bevétel nagyobb, a főállásúak esetében legalább havi százezer forintot össze kell hozni ahhoz, hogy pluszban jöjjenek ki.

©

Főállásban a taxisok így is többet fognak keresni a magasabb fuvardíjak és a rekordalacsony üzemanyagárak miatt. A VG kiszámolta, hogy az átlagosnak mondott 2500 kilométeres megtett távolsággal egy hivatásos taxis zsebében az autó javítási és vizsgáztatási költségei nélkül számolva havi félmillió forint marad, feltéve, ha él az igencsak kedvező átalányadózás lehetőségével.

Ez utóbbi évi 15 milliós bevételig megtehető, míg a kata alkalmazását az átlagos taxis hatmilliónál nagyobb éves bevétele kizárja. A taxiknál az indulás nehéz, az óra, a sárga matrica, a kártyaleolvasó összesen ugyanis 450 ezer forintba kerül legalább, míg az Ubernél elég egy okostelefon.

Az Ubernél nincs fix tagdíj sem, pusztán a bevétel 20 százalékát kell leadni, ami azonban az átlagos kétezer utaskilométernél már több, mint amennyit a taxisok fizetnek. Az Uber alacsonyabb árai a sofőrök bevételein látszanak meg leginkább, ugyanannyi munkával ők a taxisok pénzének kevesebb mint kétharmadát keresik meg – tette hozzá a beszámoló.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!