szerző:
hvg.hu

Jogerősen munkaügyi pert nyert volt munkahelye ellen az a férfi, aki korábban gyanús számlákat talált a cégnél, de az utcán találta magát, miután feljelentést tett. Munkaügyi bírósághoz fordult, és ott neki adtak igazat, ügyvédje szerint szeretne visszamenni dolgozni. Volt főnöke már a vádlottak padján ül – írja a Népszabadság.

A férfi az egyik nyíregyházi önkormányzati cégnél, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-nél dolgozott vezető raktárosként, valamint felügyelőbizottsági tag is volt. Gyanús kifizetésekre lett figyelmes, és feljelentést tett. Szerinte egyes számlák több tízmilliós nagyságrendű visszaélés gyanúját vetették fel. Ezután azonban kirúgták, 22 éves munkaviszonyát szüntették meg – idézik fel a cikkben.

Volt főnökét, a társaság ügyvezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással vádolják. A férfi a közelmúltban állt bíróság elé.

A kirúgott vezető raktáros perre ment. 2015-ben született meg az első fokú ítélet, amelyben arra kötelezték az önkormányzati céget, hogy állítsa helyre a férfi munkaviszonyát és foglalkoztassa tovább. Az ügyet bonyolította, hogy a felperes 55 százalékban, a társaság pedig 45 százalékban volt pernyertes. A férfi nem tudta bizonyítani ugyanis, hogy a munkáltatója tudott a feljelentéséről.  

A NyírVV fellebbezése után az ügy másodfokra került, és kedden jogerősen is pert nyert. A bíróság kötelezte az önkormányzati céget a körülbelül 4 millió forint elmaradt bér és kamatai kifizetésére, valamint a férfi visszavételére. Ügyvédje szerint a volt dolgozó szeretne visszamenni egykori munkahelyére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!