szerző:
hvg.hu

Egy magyar pszichológus a H&M kínálatában fedezte fel a Rorschach-teszt egyik ábráját, ám mint kiderült, a teszt jogdíjait birtokló svájciak nem adtak engedélyt a minta felhasználáshoz, ezért a ruhaforgalmazó beszedeti az összes darabot a polcokról. Azonban a jogdíjakon túl van egy sokkal fontosabb oka is, hogy miért kell a pulóvert beszedni.

Kőváry Zoltán pszichológus Facebook-oldalán számolt be arról, hogy - szakmai indokok alapján - jelezte a svájci Hogrefe Verlag forgalmazóknak, hogy a közismert Rorschach-teszt egy ábráját használta fel a H&M egy pulóveréhez - írja az Index. Akciójának hála a H&M az egész világon bevonja a terméket.

Bár a teszt valóban széles körben ismert, az ábrák jogvédelem alatt állnak, kizárólag engedélyezett kezelések során használhatóak. Hogy ne csak a jogászkodást lássuk az eset mögött, érdemes kitérni arra, hogy miért fontos, hogy a teszt egyes ábrái ne váljanak közismertté.

Mivel a teszt lényege pont abban rejlik, hogy a szimmetrikus, absztrakt ábrákban különböző dolgokat láthatnak meg a páciensek, kifejezetten kerülni kell, hogy széles körben elterjedjenek, ezáltal egy közösség által elfogadott jelentés is társuljon egy ábrához. Ez azt eredményezhetné, hogy minden páciens ugyanazt látja az ábrában, vagyis nem lenne feltérképezhető egy orvos számára, hogy a vizsgált személy milyen személyiségjegyekkel, motivációval, érzelmi és kognitív tulajdonságokkal bír.

A Rorschach-teszt azonban önmagában nem alkalmas egy személy feltérképezésére, számos más eljárás mellett alkalmazzák, személyenként 10-10 képet mutatnak meg. Kőváry a portálnak elmondta, hogy ő is csak egy személyes elbeszélgetés után használja klinkai pszichológiai vizsgálatok során, terápiás eljárásban azonban csak később, ugyanis mindig egy kiindulási állapothoz kell viszonyítani a teszt eredményét.

A portál felidézi, mikor 2009-ben a kanadai dr. James Heilman feltöltötte a teszt ábráit a Wikipédiára, számos megoldást is közölt hozzá. A szakma ekkor kemény kritikával illette, hiszen könnyen lehetne új ábrákat készíteni, de azok mögött nincs száz évnyi tudományos tapasztalat.

"Szenvedő emberek gyógyítására használják a tesztet, ezt belehelyezni egy más kontextusba – esetünkben a divatba – az én ízlésemnek nem felel meg" - tette hozzá Kőváry.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!