szerző:
MTI

A Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező Electrolux veszteségessé vált a tavalyi negyedik negyedévben.

A cég 1,66 milliárd svéd koronát, azaz mintegy 58 milliárd forint bukott azon, hogy nem sikerült megszereznie az amerikai General Electric (GE) háztartásigép-üzletágát, amelyet végül a kínai a Qingdao Haier konszernnek kaparintott meg 5,4 milliárd dollárért.

Bár a kínaiak sokkal többet ajánlottak, mint a svéd Electrolux által kínált 3,3 milliárd dollár, a GE-ügylet nem annyira a vételáron, hanem az amerikai hatóságok fenntartásain bukott meg. A washingtoni igazságügyi minisztérium ugyanis azt hozta fel a tranzakció ellen, hogy így az amerikai háztartásigép-piac gyakorlatilag kétszereplőssé válna, mert a GE átvételével a Whirlpool és az Electrolux a nagyobb háztartási gépek piacának 90 százalékát uralná.

Az Electrolux adózás utáni vesztesége 393 millió korona volt a december végével lezárult három hónapban az egy évvel korábbi 970 millió korona profit után. Elemzők nagyobb, 483 millió korona veszteséggel számoltak. A cég bevétele 31,40 milliárd koronáról 31,79 milliárd koronára emelkedett, miközben 202 millió korona működési veszteséggel zárta a negyedévet az egy évvel korábbi 1,40 milliárd korona nyereséget követően.

A cég igazgatótanácsa részvényenként 6,50 korona osztalék kifizetését javasolta, ami megegyezik az egy évvel korábbival.