szerző:
hvg.hu

A tulajdonosok úgy döntenek, hogy abbahagyják az eddigi tevékenységet, bezárják a céget. Mikor van mód végelszámolásra, milyen határidőket kell betartani, milyen számviteli és adózási feladatokat kell teljesíteni? Az Adózóna összefoglalta, hogy mi is a teendő ilyenkor.

Végelszámolásnak akkor van helye, ha a cég nem fizetésképtelen, jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik, a legfőbb szerv dönt a cég jogutód nélküli megszűnéséről és egyben a végelszámolás elrendeléséről – írja az Adózóna. A legfőbb szerv erről határozatot hoz, a határozatban megállapítja a végelszámolás kezdő időpontját, mely időpont nem lehet korábbi, mint a határozat kelte. A cég vezető tisztségviselőjének megbízása a végelszámolás kezdő időpontjával megszűnik, a végelszámolás ideje alatt a cég vezető tisztségviselőjeként a végelszámoló jár el. A végelszámolást három éven belül be kell fejezni.

A végelszámolás során egy sor számviteli-beszámolási, illetve adózási tennivaló adódik. A cég korábbi vezető tisztségviselője a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal a számviteli törvény szerint a cég tevékenységét lezáró beszámolót készít, melyet a legfőbb szerv általi elfogadást követően 30 napon belül köteles letétbe helyezni és közzétenni. A végelszámoló a cég korábbi vezető tisztségviselője által készített, tevékenységet lezáró számviteli beszámoló adataiból végelszámolási nyitómérleget (nyitóleltárt) készít, mely alapján megnyitja könyvviteli nyilvántartásait. A végelszámolás utolsó üzleti évének záró dátuma a végelszámolás befejezésének napja. Az utolsó üzleti évről a végelszámoló szintén elkészíti a számviteli beszámolót, melyet a legfőbb szerv fogad el és erről határozatot hoz. A záró beszámolóval és adózási teendőkkel egyidejűleg a végelszámoló zárójelentést, vagyonfelosztási javaslatot, egyéb szervezetnél a szervezet sorsára vonatozó javaslatot készít.

A végelszámolást elhatározó döntést követően a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal, 30 napon belül a cég korábbi vezető tisztségviselője köteles elkészíteni és benyújtani a tevékenységzáró bevallásokat. A társaság a bevallás benyújtásával egyidejűleg az adót is köteles megfizetni. A végelszámolás ideje alatt is az általános szabályok alapján kell teljesíteni a cég bevallási kötelezettségeit, a bevallásokon azonban jelölni kell a végelszámolás tényét. A végelszámolás alatt – a számviteli teendőknél leírtakkal azonosan – az adóévek és üzleti évek 12 hónaposak, az utolsó adóév ennél rövidebb is lehet.

További részleteket itt lehet olvasni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!