szerző:
hvg.hu

Közel hatvan százalékkal ugrott meg a szabadkereskedelmi forgalomba hozott cigaretták mennyisége, azaz ennyivel többet rendeltek meg a trafikosok az Országos Dohányboltellátó indulását követően, melyben nagy szerepet játszhatnak az ellátási gondok.

Soha nem volt még ilyen sok cigaretta forgalomban, összesen 635 millió szálat rendeltek be a trafikok – írja a napi.hu a NAV jövedéki adatai alapján. A portál megállípatása szerint bár sok tényező meghatározza a forgalom bővülését, de ilyen szintű növekedésre valószínűleg a problémákkal induló Országos Dohányboltellátó lehetett hatással.

Emlékezetes, az ODBE kezdetben nem tudott megállapodni a két legnagyobb dohányforgalmazóval, így komoly ellátási nehézségek keletkeztek, huzamosabb ideig nem tudtak vásárolni a dohányosok a megszokott márkáikból, több bolt ideiglenesen be is zárt, mert nem maradt megfelelő árukészlete.

Mások viszont "betárazhattak" a portál szerint, raktáraikat nagyobb megrendeléssel tölthették fel november 17-ig, ugyanis addig közvetlenül a gyártóktól is lehetett rendelni. Szeptemberben is a szokásosnál nagyobb mennyiséget rendeltek a trafikosok, egyesek már ekkor számítottak ellátási nehézségekre.

Hosszabb távon vizsgálva összességében visszaeset a dohányforgalom, azonban a legutóbb vizsgált időszakban minimális bővülés érezhető a piacon. A KSH mérése szerint 6,3 százalékos a bővülés, inflációs korrekcióval is 2,2 százalék a tavalyi harmadik negyedévben. A növekedést azonban megakaszthatja a dohánytermékek drágulása – véli a portál.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!