szerző:
MTI

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest mérsékelten ugyan, de többen érezték stabilabbnak állásukat a tavalyi utolsó negyedévben. A tanultabbak és a fővárosban élők optimistábbak, de a vidék, legfőképp Kelet-Magyarország esetében jelentős a hangulatromlás.

A Medián és a  BNP Paribas Cardif biztosító munkaerőpiaci stabilitási felmérése szerint a mutató egy pontos emelkedéssel 61 pontot ért el 2015 negyedik negyedévében, ami 1 ponttal volt magasabb, mint 2014 azonos időszakában, bár az előző negyedévi, nyári adatokhoz képest képest 3 pontos csökkenés tapasztalható.

A felmérés szerint a nők optimistábban ítélik meg munkahelyük biztonságát, mint a férfiak, valamint a fővárosiak és a diplomások a legoptimistábbak, a falvakban élők megítélése azonban romlott. A nők körében mért 2 pontos javulással szemben a férfiaknál nem változott az index, a fővárosban élők mutatója 4 ponttal nőtt, a városban lakóké 1 ponttal, a falvakban élőké ugyanakkor éves szinten 2 pontot esett vissza.

A diplomások a legbizakodóbbak 67 pontos értékkel, a legfeljebb 8 általánost végzettek indexe azonban 9 ponttal csökkent. A magyarországi régiókat tekintve Közép-Magyarországon és Nyugat-Magyarországon élők optimistábbak, mint az ország keleti felében élők, akiknél negyedéves szinten enyhén csökkent az index, de éves összehasonlításban 8 pontos visszaesést tapasztaltak.

Az ágazatokat vizsgálva a mezőgazdaságban ahol egy éve a legoptimistább munkavállalók voltak, pedig 14 pontos esés tapasztalható – olvasható a tájékoztatásban. A munkaerőpiaci stabilitási index élén 3 pontos növekedéssel a kereskedelem áll 63 ponttal.

A korcsoport alapján a legjelentősebb változást a középkorúaknál (40-49 év) mértek, az index  60-ról 64 pontra emelkedett, de a 18-29 év közöttiek is bizakodóbbak lettek, egy év alatt 61-ről 63 pontra, míg a 30-39 éveseknél, 63-ról 64-re nőtt az index értéke.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!