szerző:
hvg.hu

Egy kiskőrösi pizzériával akarja érzékeltetni a menekültkérdés magyarországi megítélését a Vice magazin.

Egy kiskőrösi pizzázóban készített menekültügyi riportot a Vice. A Pizzaphone nevű helyen olyan neveken kaphatók pizzák, mint "terrorista", "bevándorló", "Ahmed" és "szír".

Az étterem 39 éves tulajdonosa, Rózsa Imre azt mondta, csupán figyelemfelhívó céllal választotta ezeket a neveket egyes pizzáknak, amellett, hogy egyesek esetleg viccesnek is találják a politikailag akutális névválasztást. Az interjú közben a tulajdonos háromszor is rákérdezett a riporter álláspontjéra a menekültkérdéssel kapcsolatban. Szerinte ez egy egyszerű, apolitikus, figyelemfelhívó étlap - mondta.

©

A riportban megszólaltatnak egy Ahmed nevű menedékkérőt is, aki több mint egy évet töltött kelet-magyarországi befogadóállomásokon. Szerinte vidéken és Budapesten másként állnak a menekültkérdéshez, mert a fővároson kívül az emberek kevesebb külföldivel, idegennel találkoznak. A riporternek azt mondta, bár a kormány bevándorlókról szóló plakátjaiból semmit sem ért, a menekülttáborban megtapasztalta, milyen, amikor neonácik tüntetnek. A táborban mindig futótűzként terjedt a hír, hogy mindenki legyen óvatos, a hétvégén neonácik demonstrálnak a környéken - idézte fel.