szerző:
MTI

A Főtaxi nem ért egyet a sofőrök januári, az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás elleni tüntetésé módjával, de az elérni kívánt célokkal igen.

A Főtaxis sofőrjei nem vettek részt a demonstráción -  mondta Vízy András, a Főtaxi szóvivője az M1 csatornán csütörtökön. Hozzátette, hogy kormányrendelet rögzíti, hogy fuvarszervező tevékenységet csak engedéllyel végezhet egy cég, valamint annak alapján sok feltételnek meg kell felelniük a taxisoknak és autóiknak is, viszont az Uber-sofőröknél mindez nem valósul meg.

A Főtaxi azt szeretné, hogy az összes piaci szereplőre egyformán vonatkozó jogszabályok legyenek érvényben, és aki ezeknek nem felel meg, azt vonják felelősségre - mondta Vízy András. A megvalósításban úgy vennének részt, hogy bár nem a Főtaxi feladata a szabályok betartatása, ugyanakkor tanácsaikkal, szakmai véleményükkel segítenek az illetékeseknek.

A szóvivő kitért arra is, hogy a taxitársaságoknál van utasbiztosítás, míg - tette hozzá -, ha valaki egy Uber-autóban utazva megsérül, legfeljebb polgári peres úton tudja bizonyítani igazát. A taxisok január 18-ától 21-éig akadályozták a forgalmat Budapest belvárosában az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozva.