szerző:
hvg.hu

Nem is hinné, mennyi „bevétele keletkezik" – ami nem hozza, hanem viszi a pénzt –, ha megszünteti egyéni vállalkozását. Mi lesz a műhellyel, irodával, eszközökkel, készletekkel, korábban igénybe vett kedvezményekkel? Az Adózóna összefoglalja, milyen kötelezettségei, milyen teendői vannak, és miért érdemes figyelni a figyelési időszakra.

Aki az egyéni vállalkozói tevékenységét a 2015. évben megszüntette, vagy ha annak folytatását a járási (fővárosi kerületi) hivatal határozatban, jogerősen megtiltotta, annak május 20-ig kell számot adnia a magánszemélyként őt terhelő személyi jövedelemadó-, valamint vállalkozói személyijövedelemadó-kötelezettségéről.

Nem kell a tevékenység megszűnésére irányadó rendelkezéseket alkalmazni, ha az egyéni vállalkozó tevékenységét cselekvőképességének elvesztését követően a nevében és javára törvényes képviselője folytatja – írja az Adózóna. Amennyiben az egyéni vállalkozó tevékenységét halála után özvegye vagy örököse folytatja, akkor az egyéni vállalkozói tevékenységet folyamatosnak kell tekinteni.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint az egyéni vállalkozói jogállás megszűnését követően, a megszűnés adóévéről szóló adóbevallás benyújtásáig a bevétel a megszűnés adóévében megszerzett vállalkozói bevételnek, az egyéni vállalkozói tevékenységgel összefüggő igazoltan felmerült kiadás a megszűnés adóévében elszámolható vállalkozói költségnek minősül, amelyet a magánszemélynek a megszűnés adóévéről szóló adóbevallásában kell figyelembe vennie.

A megszűnés adóévéről szóló adóbevallás benyújtását követően befolyó bevételre, illetve felmerült kiadásra az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Ez utóbbi szabályra azoknak kell figyelniük, akik a tevékenységüket 2014-ben vagy korábban szüntették meg.

A megszerzett bevételen túl további bevétel a korábban költségként elszámolt és megszűnéskor meglévő összes készlet (anyag, áru, félkész és késztermék) leltári értéke, a kisértékű tárgyi eszközök (ideértve a tartalékalkatrészt és a gyártóeszközt is) leltári értéke, amennyiben azok beszerzési árát a költségei között egy összegben számolhatta el az alacsony bekerülési érték miatt az adózó.

Ugyancsak bevételnek számít a gazdasági épület, az üzlet, a műhely, az iroda és az egyéb (kizárólag a jövedelemszerző tevékenységhez használt) ingatlan bérleti vagy használati jogáról való lemondás miatti ellenérték összege (akkor is, ha azt az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésekor még nem kapta meg az adózó), ha a használati vagy bérleti jog megszerzésére fordított kiadását a költségei között bármely évben elszámolta.

További részleteket itt lehet olvasni.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!