szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vegyen vadászgépet potom pénzért!

Albánia árverésre bocsátja elavult légierejét, tucatszámra adná el az ország szocialista időszakában beszerzett szovjet és kínai vadászgépeket, helikoptereket.

Összesen 40 szovjet és kínai gyártmányú gépet kínálnak, például propeller meghajtású Yak-18-asokat, Mig-15, Mig-17, Mig-19 és Mig-21-es vadászgépeket, és M4-es szállító helikoptereket. Többségüket az 50-es években gyártották, és évek óta nem repültek.

Az albán légierő Mig-15-ösei
©

Az árverést február 22-én tartják Tiranában, és az albán kormány jelzése szerint amerikai, francia és olasz gyűjtők, múzeumok érdeklődnek a gépek iránt. Az ügyletből származó bevételt Albánia a haderejére fordítaná. Az ország 2009 óta a NATO tagja, légiereje jelenleg helikopterekből áll.

A gépek kikiáltási ára 8500 és 15 ezer dollár (2,4 – 4,2 millió forint) között lesz.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!