szerző:
hvg.hu

Bár a vasárnapi boltzár nagyjából mindenkinél kiütötte a biztosítékot, legyen akár fogyasztó, akár kereskedő, vannak, akik tarolnak miatta. Igaz, ehhez az összeomló olajár is besegített. A benzinkutak shopjai, főleg az élelmiszerboltokká turbózott shopok szakítanak nagyot a közvélemény-kutatásokban mérhetetlen népszerűségű Kereszténydemokrata Néppárt ötlete nyomán.

Tavaly márciusban hirtelen nagyon megszaladt az addig jobbára csak kávét, ásványvizet meg újságot eladni tudó benzinkutas shopoknak. Miután a kormány bezárt (szinte) minden, vasárnap is nyitva tartó boltot, alig maradt más beszerzési forrás rajuk kívül. Nem is sokat totojáztak az üzemeltetők, s – bár a kormányzat igyekezett a lehető legtöbb akadályt eléjük építeni – vegyesboltokká alakították át a shopokat. Be is jött a számításuk, jelentősen felfutott a forgalom, sokan ide járnak tejért, kenyérért, lisztért, sörért, meg minden más hétköznapi termékért, zöldségért. Az addig aranyárban árusító shopok pedig elkezdtek "normális" árakat szabni, így még a drágaság sem riasztotta a vevőket – főleg a városokon belüli benzinkutas shopok hasítottak nagyon, ráadásul ezek többnyire éjjel-nappal nyitva tartanak.

A Spar a leggyorsabban és leghatékonyabban reagálók közé tartozik, nem sokat gondolkodtak, összefogtak az OMV Hungária Ásványolaj Kft.-vel, amely shopjainak forgalmát 2015-ben alapvetően a Spar Express-koncepciónak megfelelően szervezte át – írja a Napi.hu. Tavaly év végére már 45 ilyen vegyes töltőállomás működött az országban. A shopok az OMV tulajdonában vannak, magyar vállalkozások üzemeltetik azokat, vagyis ilyen értelemben nem tartoznak a Sparhoz.

©

A Shell a Tescóval fogott össze, megjelentek a Tesco Expresszek a benzinkutakon (is). A Mol pedig – amely már 2014-ben megkezdte kiskereskedelmi stratégiájának átalakítását – Fresh Corner néven szállt be ebbe a buliba, a kávé és a helyben sütött pékáruk mellett megjelentek a mindennapi fogyasztási cikkek, alapvető élelmiszerek is a kínálatukban. A cég közlése szerint nagy a kereslet a termékek iránt.

Rásegített a shopok forgalmának kilövésére az olaj jegyzésének összeomlása is, aminek nyomán az üzemanyagok ára szabad szemmel is láthatóan zuhant.

További részleteket itt lehet olvasni.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!