szerző:
MTI / hvg.hu

Az orosz Szuhoj repülőgépgyártóval folytat tárgyalásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy új magyar légitársaság alapításáról, az oroszok sugárhajtású repülőgépeket adnának.

Az M1 Híradó értesülései szerint az orosz gyártó hat új repülőgépet és pénzt is adna egy új magyar légitársaság létrehozásához. Az orosz cég először tavaly októberben egyeztetett erről az NFM-vel. A felek becslése szerint a magyar bruttó hazai terméknek (GDP) évente 110 millió eurós (34 milliárd forint) hasznot termelne egy nemzeti légitársaság létrehozása – hangzott el.

Jevgenyij Andrasnyikov, a Szuhoj polgári repülőgépek gyártásáért felelős vezérigazgató-helyettese a hírműsornak azt mondta, a cégnek és Superjet 100-as gépüknek kiváló ugródeszka lenne a magyar nemzeti légitársaság, ugyanakkor megbízható partnerek lennének, nem csak az új vállalat sikereit, hanem a kockázatait is vállalnák.

Tasó László, a szaktárca közlekedéspolitikáért felelős államtitkár azt mondta, valamennyi ilyen vagy ilyen jellegű projektet – amely a lakosság, az ország érdekeinek a szolgálatában áll vagy állhat – megvizsgálnak és támogatnak.

2014-ben a Malév alkalmazottai a cég megmaradásáért vonultak.
©

A Malév, az egykori magyar nemzeti légitársaság, 4 évvel ezelőtt, 2012. február 4-én állt le szinte folyamatos 66 évnyi működés után. A Szuhoj 2000-ben kezdte el tervezni az olasz Alenia Aermacchival közösen a Superjet 100-as regionális, sugárhajtású repülőgépét, amely 2011-ben mutatkozott be az Armavia flottájában. A konfigurációtól függően 78-98 utas szállítására alkalmas gépből eddig 368-at adtak el, elsősorban orosz légitársaságok állították eddig üzembe a típust.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!