szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főváros és a Magyar Olimpiai Bizottság gründolt egy 250 milliós céget, melynek feladata az 2024-es olimpia pályázatának előkészítése lesz.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök ("álamfő"), a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke is az igazgatóság tagja lett a napokban alakult Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-ben, amelyet 250 millió forint alaptőkével hoztak létre a 2024-es nyári olimpiai játékok elnyerését célzó pályázat előkészítésére – írja az Átlátszó.

A céget a Fővárosi Önkormányzat és a MOB alapította 50-50 százalékos részvénypakettel.

A cég vezetőségében felülreprezentáltak a győriek, a győri aljegyző és Borkai Zsolt győri polgármester és a MOB-elnök főtanácsadója is bekerült.

Schmitt Pál 2012-ben lemondásra kényszerült államfői tisztségéről, miután a hvg.hu kiderítette, hogy doktori dolgozata plágium volt.
©

A cég 2017 végéig működik majd. Az alaptőkén felüli forrásait a központi költségvetés állja majd. Ez a társaság szervez majd minden pályázattal kapcsolatos tevékenységet és irányítja az olimpiarendezés népszerűsítését szolgáló hazai és nemzetközi kommunikációs kampányt.

A Budapest 2024 NZrt. vezetője Schneller Márton Domokos és Fürjes Balázs, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja két irányítója lesz. Az igazgatóságban helyet kapott Bienerth Gusztáv, az olimpiatanulmányról elhíresült PricewaterHouseCoopers nemzetközi könyvvizsgáló magyar leánycégének volt ügyvezetője, az FTC igazgatósági tagja is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!