szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főváros és a Magyar Olimpiai Bizottság gründolt egy 250 milliós céget, melynek feladata az 2024-es olimpia pályázatának előkészítése lesz.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök ("álamfő"), a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke is az igazgatóság tagja lett a napokban alakult Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-ben, amelyet 250 millió forint alaptőkével hoztak létre a 2024-es nyári olimpiai játékok elnyerését célzó pályázat előkészítésére – írja az Átlátszó.

A céget a Fővárosi Önkormányzat és a MOB alapította 50-50 százalékos részvénypakettel.

A cég vezetőségében felülreprezentáltak a győriek, a győri aljegyző és Borkai Zsolt győri polgármester és a MOB-elnök főtanácsadója is bekerült.

Schmitt Pál 2012-ben lemondásra kényszerült államfői tisztségéről, miután a hvg.hu kiderítette, hogy doktori dolgozata plágium volt.
©

A cég 2017 végéig működik majd. Az alaptőkén felüli forrásait a központi költségvetés állja majd. Ez a társaság szervez majd minden pályázattal kapcsolatos tevékenységet és irányítja az olimpiarendezés népszerűsítését szolgáló hazai és nemzetközi kommunikációs kampányt.

A Budapest 2024 NZrt. vezetője Schneller Márton Domokos és Fürjes Balázs, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja két irányítója lesz. Az igazgatóságban helyet kapott Bienerth Gusztáv, az olimpiatanulmányról elhíresült PricewaterHouseCoopers nemzetközi könyvvizsgáló magyar leánycégének volt ügyvezetője, az FTC igazgatósági tagja is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!