szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az UniCredit Bank is előállt a kedvezményes hitellel, és az első tapasztalatokkal.

Az UniCredit február elejétől kínálja a csokot (családok otthonteremtési kedvezménye), mind a 10 millió forintos állami támogatást, mind a 3 százalékos kedvezményes kamatozású hitelt. Az első tapasztalatok szerint az új csokra első körben azok építenek terveket, akik már jelenleg is három gyermeket nevelnek.

Ez a támogatás és hitelfelvételi lehetőség nekik lehet igazán előnyös, hiszen a legfontosabb feltétel az ő esetükben már teljesült. Azoknak, akik biztosan eleget tudnak majd tenni a három gyermek vállalásának 10 éven belül, nem kell tartaniuk a szigorú visszafizetési kötelezettségtől, amit nem teljesítés estére köt ki a jogszabály.

A bank tapasztalatai szerint az új szabályok miatt az ügyfelek érdeklődése a használtlakás-vásárlásáról vagy lakásbővítésről átterelődött az új lakásokra mind a vásárlásra, mind építésre vonatkozóan. Az a kérdés, hogy a támogatás beleszámít-e az önerőbe, szinte mindig elhangzik, ahogy természetesen az igen válasz is.

A bank arra számít, hogy a csoknak köszönhetően az idén elsősorban a magánszemélyek családiház-építéseiben várható élénkülés. Ebben már 2015-ben növekedést tapasztaltak, aminek most az új szabályok további lendületet adhatnak. Ugyanakkor az értékesítés céljára épülő új lakások száma – a statisztikák tanúsága szerint – jelenleg még elég kevés, ami idén még korlátokat szab az új lakások vásárlásával kapcsolatos terveknek és így a hitelfelvétel érdemi növekedésének is. Ugyanakkor a csok pezsdítő hatása révén ez a következő évekre áthúzódóan kedvezően változhat.

Mint arról másutt beszámoltunk, tombol a csok-láz, hét éve nem akartak ennyien lakást venni.

Mielőtt belevágna a támogatás és a hitel igénylésébe, nem árt tisztában lenni a buktatókkal, és azzal, hogy mennyit kell visszafizetni, ha nem jön össze a fő feltétel, a három gyerek.

Az igen jelentős támogatást kínáló csok iránt kialakult fokozott figyelmet jól előre jelezte, hogy már a jogszabályi feltételek december végi megjelenését követően számos kérdéssel keresték meg a bankot a lehetőséggel kapcsolatban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!