szerző:
MTI / hvg.hu

Még kezdeti fázisban vannak az egyeztetések a Szuhoj orosz repülőgépgyártóval egy új nemzeti légitársaság megalapításáról, és semmit sem lehet megjósolni. Konkrétumok nincsenek, és egyelőre csak arról egyeztek meg, hogy az orosz cég részletesebben kifejti az ajánlatát – közölte kedden a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az M1 hétfői híradójában hangzott el, hogy egy új magyar nemzeti légitársaság alapításáról tárgyalt az NFM illetékese és az orosz Szuhoj repülőgépgyártó képviselője hétfőn, Budapesten. A gyártó hat új repülőgépet és pénzt is adna a légitársaság létrehozásához.

Az állami hírtévén elhangzott értesülésre kedden reagált az NFM. A tárca közleményében azt írták, hogy nyitottak a tárgyalásokra, de a Szuhojjal még kezdeti fázisban vannak az egyeztetések.

Egy versenyképes piaci stratégiával, fenntartható üzemeltetési modellel rendelkező, a szükséges indulótőkét biztosítani képes üzleti partner elvben sikeresen kísérelhetné meg egy magyar érdekeltségű légitársaság elindítását – fogalmaztak.

Az orosz repülőgépgyártó tavaly késő ősszel kezdeményezte az egyeztetéseket, amelyek kimenetele előre meg nem jósolható. Konkrétumokról azonban nem esett szó, döntés pedig csak arról született, hogy a tárgyalópartner pontosítja, részletesebben kifejti az ajánlatát – közölték.

Az Európai Bizottság 2012 elején hozott döntése szerint egy új nemzeti légitársaság létrehozásában az állami vagyon szerepe nem lehet meghatározó, az állam vállalkozói szerepvállalása kizárólag üzleti alapon történhet. Egy új vállalat megalapítása teljes egészében állami forrásokból nem finanszírozható, ahhoz megbízható pénzügyi vagy szakmai befektetőt kell találni – emlékeztettek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!